Putin, încolțit; Planul de a distrage atenție rușilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Săptămâna trecută, Rusia a revendicat la ONU peste un milion de kilometri pătrați în zona arctică, pe baza legii internaționale interpretată fantezist. Cu toate că teritoriul este valoros din punct de vedere al rezervelor naturale și al căilor de transport, altul este scopul lui Vladimir Putin.

Citeşte şi: (FOTO) Embargoul lui Putin naște tot mai multe ironii, după ce 50 de rățuște au fost eutanasiate și arse

Solicitarea din zona arctică are cele mai multe șanse să fie respinsă de ONU. Cu toate acestea, crearea unei noi crize internaționale cu privire la zona arctică, în care Rusia se confruntă cu SUA și Canada, este exact ce are nevoie președintele rus, strâns din toate părțile de problemele pe care le-a creat singur, susține o analiză Business Insider.

Vladimir Putin trebuie să dea naștere rapid unui nou „film de acțiune” pentru a distrage atenția cetățenilor ruși.

În primul rând, scrie sursa citată, Putin nu are nicio opțiune viabilă în estul Ucrainei. Vechile fantezii cu privire la așa-zisa Novorossia, bucata de pământ de la Harkov la Odessa, și crearea unui pod terestru către Crimeea au murit. Scopul mai modest al extinderii teritoriului pe care Rusia și interpușii săi din estul Ucrainei îl controlează, până la Mariupol, a ieșit, cel mai probabil, din discuție.

Oricare dintre aceste două campanii ar fi costisitoare în ceea ce privește vărsarea de sânge și câștigul efectiv, ar declanșa o nouă rundă de sancțiuni și implică ocuparea unui teritoriu ostil. Intensificarea luptelor în estul Ucrainei în perioada recentă e mai degrabă disperare decât o acțiune serioasă în direcția ocupării de teritoriu nou, arată sursa citată.

Citeşte şi: Putin vrea să le arate rușilor că și autoritățile suferă

Rusia ar putea să anexeze pur și simplu teritoriul controlat de separatiștii ucraineni sau poate îngheța conflictul și stabili acolo un protectorat. Însă în acest caz Moscova va fi împovărată cu finanțarea unei enclave cu infrastructura distrusă și care nu mai produce nimic. Asta, în condițiile în care economia Rusiei se scufundă tot mai mult în recesiune.

Mai mult, Moscova și-ar pierde avantajul asupra restului Ucrainei, care se va deplasa cu rapiditate spre Occident. Sancțiunile împotriva sa vor fi prelungite și, probabil, extinse.

Opțiunea preferată de Kremlin în aceste condiții este să reintroducă teritoriile în Ucraina în condițiile Moscovei, cu autonomie largă și capacitatea de a respinge deciziile Guvernului de la Kiev. Însă Ucraina și Occidentul nu par dispuși deocamdată la concesii în acest sens.

În același timp, este dificil de imaginat cum se va extrage Putin din criza creată acasă. Economia se scufundă în recesiune, inflația crește accelerat, prețul petrolului a scăzut sub 50 de dolari per baril și rubla e în cădere. Putin are nevoie de relaxarea sancțiunilor pentru ca economia rusă să poată respira.

Citeşte şi: Povestea fabuloasă a lunetistului suedez care luptă în războiul lui Putin

Pentru asta, are nevoie de o de-escaladare în Ucraina, însă o asemenea inițiativă ar submina principiul de bază al regimului său și ar înfuria susținătorii naționaliști.

În timpul primelor mandate la Kremlin, Putin a cooptat și manipulat cu măiestrie grupurile liberale și naționaliste, însă în 2011-2012 această strategie nu a mai funcționat. Dezamăgirea liberalilor a dus la cele mai ample proteste de stradă anti-Kremlin, așa că Putin nu a avut de ales și s-a întors către naționaliști, care sunt acum cel mai mare grup de susținători ai săi. Dacă i-ar trăda și pe aceștia, consecințele ar depăși simplele proteste de masă.

În plus, Putin are și probleme în ceea ce privește energia. Sunt și problemele generate de prețurile scăzute la petrol și gaze, însă cel mai grav este că jocul global pe piața energiei se schimbă, și în niciun caz în favoarea Moscovei. Gazele de șist, gazul natural lichefiat și energiile regenerabile sunt trei domenii energetice în care Rusia este extrem de slabă.

Toate acestea, reorientarea Europei către surse alternative de energie precum și potențiala relaxare a sancțiunilor în cazul Iranului, al treilea producător de gaze naturale din lume, îi dau dureri de cap lui Putin, susține Business Insider.

Citeşte şi: (VIDEO) Războiul lui Putin cu alimentele occidentale capătă note ridicole; Trei gâște, distruse de un buldozer

Energia a fost mereu avantajul din mâneca lui Putin: cu aceasta și-a bruscat vecinii și a șantajat europenii. Acum, acest avantaj dispare.

Dar măcar Puțin câștigă inimile, nu? Sau cel puțin așa ar trebui, în condițiile în care de peste un an se aude cum propaganda rusească zdrobește Occidentul în războiul informațiilor.

Moscova a fost extrem de eficientă în campanii ce au semănat îndoială și confuzie în Occident și oficialii ruși au manipulat cu dibăcie presa în chestiuni precum războiul din Ucraina și doborârea zborului MH17.

Cu toate acestea, după ce a cheltuit aproape o jumătate de miliard de dolari pentru a-și transmite mesajele în întreaga lume, după ce a dezlănțuit o armată de troli pe Internet și cea mai amplă campanie de dezinformare de la sfârșitul Războiului Rece încoace, imaginea Rusiei în lume este dezastruoasă. Numai trei țări mai au o opinie pozitivă despre Rusia: China, Vietnamul și Ghana.

Citeşte şi: (FOTO şi VIDEO) Cum arată și funcționează armata lui Putin de pe internet

În Rusia, mașina propagandei merge însă unsă. Rămâne însă de văzut cât poate dură și asta.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...