Povestea fabuloasă a lunetistului suedez care luptă în războiul lui Putin

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Trebuia să fie o misiune de rutină, însă lucrurile s-au complicat. Mikael Skillt se pitise într-o pădure, se afla într-o misiune de recunoaștere, când pe-o cărare s-a oprit un jeep cu patru separatiști ruși.

Ei au tras câteva focuri de armă în sus, la doar câțiva metri distanță. Skillt și partenerul său aveau două opțiuni: să fugă sau să lupte, scrie Newsweek.

Citeşte şi: OSCE: Cei doi bărbaţi capturaţi în Ucraina au recunoscut că sunt militari ruşi

Mikael Skillt, un lunetist suedez care lupta în Ucraina, în batalionul Azov, și-a pus mâna pe cuțit. Își amintește că era extrem de calm. De altfel, înainte de luptă, el intră în ceea ce numește „dispoziția de lucru”. Își blochează orice gând ori sentiment care l-ar putea distrage. Inima îi bate însă cu putere, dar s-a obișnuit cu asta, mai ales de când se află în spatele liniilor separatiste din Ilovaisk.

Skillt a ucis mulți oameni în luptă, dar de data aceasta va fi diferit. De obicei el a văzut dușmanul prin luneta armei sale. Și niciodată nu a privit chipul lor. Asta e ceea ce te învață în școala de lunetiști: Niciodată nu te uita la fețe.

După ce s-a lăsat noaptea, separatiștii au rămas parcați în același loc, la doar câțiva metri de suedez. Pentru o vreme, au fumat și au băut vodcă. Erau cel mai probabil beți când au adormit, crede lunetistul suedez.

S-a târât până la mașină, a deschis ușa șoferului. Prietenul său, un alt suedez care s-a alăturat batalionului Azov care luptă cu separatiștii pro-ruşi din Ucraina, a deschis ușa pasagerului din dreapta. Șoferul s-a trezit, Skillt și-a scos cuțitul și în câteva secunde l-a ucis. Prietenul său a omorât pasagerul din dreapta.

De pe ușa din spate, a ieșit un bărbat în vârstă, a început să alerge. S-a împiedicat și a căzut. Suedezul l-a prins din urmă și i-a înfipt cuțitul în ochi. „Sunt momente când aud acel sunet. Sângele merge în jos pe trahee. E un sunet foarte urât. Uneori, când mă duc la culcare, eu pot să aud zgomotul ăla și simț mirosul de sânge”, poveste suedezul de 38 de ani, aproape un an mai târziu.

Citeşte şi: Bloomberg: Șase comandanți militari ruși conduc insurgenții din Donbas

Criză de identitate

Skillt locuiește într-o cazarmă a batalionului Azov, într-un parc industrial abandonat la marginea Kievului. Afară se aude sunetul utilajelor, voluntari civili și militari construiesc, de la zero, un centru de instruire militară pentru mai mult de 1.400 de soldați ai unității.

Periodic, un soldat deschide ușa de la camera mică. Văzându-l pe Skillt, coboară capul cu profund respect și cere scuze pentru întrerupere.

„Mitul este mai interesant decât realitatea”, spune Skillt cu un zâmbet timid. „Dar când ești prins în luptă, ai senzația că toate armele din lume sunt îndreptate spre tine. Dacă eu, ca lunetist, pot să-mi salvez un camarad, devin eroul lor”.

Într-o serie de interviuri, inclusiv în locurile unora dintre luptele la care a participat suedezul, jurnaliștii de la The Daily Signal au vorbit cu Skillt pentru a înțelege modul în care experiențele sale în războiul din Ucraina l-au afectat. Descrierile luptelor sunt bazate pe amintirile lui, precum și rapoarte de știri și interviuri cu alți soldați ai batalionului Azov.

Suedezul blond-roșcat poartă barbă, vorbește calm și uneori face câte o glumă. Preferă autoironia. Poartă o uniformă americană și la piept are prinsă o insignă de lunetist ucrainean. E mai solid acum decât în pozele care-l înfățișau pe prima linie a frontului. E rezultatul vieții sedentare pe care o duce în ultima perioadă, ca instructor în batalionul Azov. Și, spune el, de vină e mâncarea gătită de prietena sa, Anna. „Ucrainencelor nu le plac bărbații slabi”, glumește el.

„Poate nu e cel mai interesant lucru pe care l-am făcut, dar este, cu siguranță, cel mai important: nouă luni am fost pe prima linie a frontului, de partea ucrainenilor. Ăsta e războiul lui Putin”, punctează Skillt.

Citeşte şi: (FOTO) Doi militari ruși, reținuți pe aeroportul Chișinău; Urmau să ajungă în Transnistria

Într-o unitate care nu vrea să folosească tradiționalele ranguri militare, oamenii îl tratează pe Skillt ca pe un comandant. Soldații se ridică atunci când el intră într-o cameră. Aproape toată lumea îl salută cu strângere de mână.

În urmă cu 17 luni, viața actuală a lui Mikael Skillt ar fi fost de neconceput. Skillt, care a fost în Garda Națională a Suediei, a fost membru al extremei drepte din țara sa și purtător de cuvânt pentru mai multe grupuri neo-naziste. Înainte de războiul din Ucraina, ori era în închisoare, ori lucra în construcții.

Skillt nu se sfiește să vorbească despre trecutul său neo-nazist, dar, referindu-se la convingerile sale anterioare, spune că a „greșit” și a fost „idiot”. Susține că serviciul său în războiul din Ucraina i-a schimbat mentalitatea și l-a făcut să abandoneze național-socialismului.

„Eu nu sunt un nazist și nu cred în socialismul național”, spune Skillt. „Când am ajuns în Ucraina cu 17 luni în urmă, eram un adevărat ticălos. Am avut stereotipurilor împotriva evreilor, negrilor, arabilor. Dar am luptat alături de ei, iar acum îmi sunt ca frații. Înainte, vedeam unele lucruri doar în alb și negru. Dar acum știu, nimic nu este sigur. Oameni buni și răi vin în toate culorile. Lumea este foarte gri”, punctează suedezul.

Batalionul Azov a jucat un rol-cheie în războiul din Ucraina. Cu toate acestea, unitatea a fost exclusă de la Fearless Guardian, o misiune de instruire SUA în Iavoriv, Ucraina, din cauza ideologiei neo-naziste a batalionului.

Ca dovadă, presa rusă și unii jurnaliști occidentali, precum și mai mulți parlamentari din SUA au relatat despre simbolul batalionului Azov, care seamănă îndeaproape cu Wolfsangel-ul nazist.

Citeşte şi: Militarii ruși fug din unități, de teama să nu fie trimiși în Ucraina


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...