Putin vrea să le arate rușilor că și autoritățile suferă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Pe măsură ce campania electorală de anul viitor se apropie cu pași repezi, președintele rus Vladimir Putin dă semne că este gata să sacrifice o parte din anturajul de consilieri pentru a arăta poporului că recesiunea se simte și la vârf.

Președintele Rusiei este decis să elimine din organigramă aproximativ 10% din posturi, conform declarațiilor unor apropiați ai lui Putin, relatează Bloomberg.

Potențiale victime

Deși popularitatea lui Putin rămâne în continuare la 90%, aceasta nu se răsfrânge și asupra apropiaților președintelui, cea mai bună dovadă fiind furia declanșată de luxul afișat de purtătorul său de cuvânt, Dimitri Peskov.

Acesta a apărut la nunta sa cu un ceas valorând peste 500.000 de dolari.

„Când toată lumea discută despre ceasul de o jumătate de milion de dolari purtat de un birocrat este un semn clar că s-a dat startul campaniei electorale. O restructurare a posturilor va avea un efect simbolic, demonstrând populației că și autoritățile suferă”, crede Nikolai Petrov, cercetător al Academiei de Științe din Moscova.

Peskov a explicat că ceasul este un cadou primit de la soția sa, campioana olimpică la patinaj Tatiana Navka.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin a refuzat să comenteze subiectul legat de bugetul Kremlinului, aceeași tăcere fiind întâlnită și la reprezentanții Ministerului de Finanțe.

În recesiune

Anul trecut, după anexarea peninsulei Crimeea, Putin și-a dublat salariul la 7,6 milioane de ruble pe an (118.000 dolari).

Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al „țarului” a raportat anul trecut venituri de 9,1 milioane de ruble, depășindu-și șeful la averea declarată fiscului.

Kremlinul are în organigramă 1715 angajați care încasează, în medie, salarii anuale de 3 milioane de ruble fiecare.

Sancțiunile economice dictate de Vest și criza de pe piața petrolului l-au făcut pe Putin să realizeze că țara se îndreaptă spre o criză economică de durată.

Luna trecută, ministrul de Interne a primit ordin să reducă numărul trupelor speciale și de poliție cu 10%, până la un milion de angajați.

Altă rundă de reduceri a costurilor, desfășurată la sfârșitul primăverii a ras câte 10 procente din salariile tuturor bugetarilor din Rusia, inclusiv din cel al lui Putin.

O reducere a numărului de posturi din organigrama Kremlinului este emblematică însă, în condițiile în care locurile de muncă în administrația centrală reprezentau cele mai râvnite joburi din punct de vedere al siguranței și prestigiului.

Cu ochii la privilegii

„Lumea știe că oficialitățile trăiesc mult mai bine decât rușii de rând. Au un întreg sistem de bonusuri și privilegii, incluzând și locuințe de serviciu”, povestește Igor Bunin, directorul Centrului de Tehnologii Politice din Moscova.

Numărul exact al posturilor care vor fi lichidate nu este știut cu exactitate.

Surse din interiorul instituției susțin că sunt șanse să se recurgă la o reducere a salariilor și a bonusurilor pentru întreg personalul Kremlinului, cu scopul de a evita concedierea angajaților.

De când a preluat puterea în Rusia, în urmă cu 15 ani, Vladimir Putin a îngroșat armata de birocrați a țării de la 512.000 la 1,4 milioane de persoane, în vreme ce numărul oficialităților regionale a crescut de la 1,2 milioane la 2,2 milioane.

„În Rusia, statul primează și intervine în orice. De aceea și avem numărul acesta de birocrați”, a explicat Andrei Klimenko, directorul Institutului de Administrație Publică din Moscova, într-un interviu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...