Plahotniuc își fortifică regimul; Reformele continuă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ieri au avut loc câteva evenimente extrem de importante. Unele au fost reflectate mai mult în presă, iar altele mai puțin. Dar toate, puse cap la cap, arată încă o dată că regimul lui Plahotniuc, care a primit câteva lovituri în ultimele luni, începe să se redreseze destul de rapid.

Sfidarea

Cavcaliuc, un fel de Zubic în devenire, a schimbat câțiva șefi ai inspectoratelor de poliție. Cei care cam strâmbă din nas și nu-și prea trimit efectivele la Chișinău când sunt proteste, sau cei care nu sunt de acord atunci când în diminețile de dinaintea protestelor iese câte-un Cavcaliuc în fața grupurilor de polițiști, îndoctrinându-i că oamenii din stradă sunt „dușmanii” lor sau ai țării, au fost înlocuiți. Astfel de înlocuiri mai urmează.

Dar și mai interesant este să vedem cine sunt cei care le-au luat locul. Spre exemplu Vitalie Moisei, numit șef la Inspectoratul Râșcani, este unul dintre torționarii de la 7 aprilie 2009.

Aici e și o tentă simbolică. Un mesaj pentru cei din stradă. Că lucrurile se schimbă în poliție. Se revine la starea de dinainte, că, vorba nostalgicilor – înainte era mai bine.

Uitarea

Ieri, în ședința de Guvern, fostul comunist Oleg Babenco, care a devenit „democrat” în campania din 2014, a fost numit șef al Biroului Relații Interetnice. De fapt a fost renumit.

Babenco este el însuși un tip foarte renumit. A mai stat în această funcție și în 2015, e drept, timp de doar o zi. După mai multe luări de poziție în mass-media și-a depus demisia, întrucât tipul are un trecut mai mult decât dubios.

Și aici avem un detaliu extrem de interesant. Cea mai stringentă voce care-l contesta pe Babenco era a unui actual ministru. Îl cheamă Valeriu Munteanu și se afla la ședința Guvernului în care Babenco a fost numit. Filip chiar a întrebat dacă are cineva obiecții. A urmat tăcere.

Ia vedeți ce spunea aprigul luptător cu Mâna Moscovei, despre Babenco, exact acum un an de zile.

balera

Tupeul

La aceeași ședință de Guvern a fost respins un proiect de modificare a Codului Audiovizualului. Pe când nu erau „social-democrați”, comuniștii Mihalache și Balmoș făceau și proiecte de lege bune. Pe scurt, proiectul ar fi putut atenta la imperiul mediatic al lui Plahotniuc.

Dacă modificarea trecea, o persoană fizică sau juridică ar fi avut dreptul să dețină doar două licențe în audiovizual. Acum legea permite 5. Plahotniuc oficial deține 7, deci oricum o încalcă. Însă tipul chiar și așa n-a vrut să modifice, nici măcar de ochii lumii.

„Argumentul” a venit de la una dintre slugile sale, cel care ocupă funcția de ministru al Justiției – Cebotari. Cică pregătește el unul mai „reușit”. Probabil ăla va prevedea că tot audiovizualul să fie doar al lui Plahotniuc.

Umilirea

Tot ieri, la Chișinău a fost Petras Auštrevičius. Tipul e raportor al Parlamentului European pentru Republica Moldova. A vorbit mai dur ca niciodată la adresa Republicii Moldova. La adresa șefilor țării. Cică să se apuce de reforme, că nu vor primi bani.

Filip, Timofti și toți ceilalți care s-au văzut cu Auštrevičius bâțâiau afirmativ din cap, cu multă umilință, zâmbind galeș, la orice declarație a eurodeputatului. La fel cum au făcut-o și în ultimii 6 ani.

Cum însă au pus în practică sfaturile s-a demonstrat chiar în aceeași zi, inclusiv prin cele trei exemple menționate mai sus.

Totuși, nici pe Auštrevičius nu prea mai am cum să-l înțeleg. Pentru că el le-a înaintat acele solicitări lu’ alde Filip la o zi după ce a văzut ce s-a întâmplat în cazul Poalelungi. E cam ca și cum i-ai cere astăzi vulpii care a mâncat ieri găina să-ți facă ouă. Și încă rapid.

Alex Cozer


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...