Pirkka, ești un naiv!

by Genko Genko

Oferirea mitei este ca primul sărut – nu știi cum s-o oferi frumos: parcă ți-i rușine, parcă te temi că o să fii neîndemânatic, te uiți în jur dacă nu te vede cineva, simți cum îți curge sudoarea pe spate și …ori ai curaj și întinzi banu, ori începi lupta grea cu sistemul, statul, birocrația…

Eu nu dau mită. Eu fac parte din categoria revoluționară și încerc să respect toate regulile. Mai ales cele rutiere. Pentru că sunt o mamă responsabilă, care mai mereu are mașina plină cu copii.

Ei și iată, mă oprește într-o zi un sexi polițist în mijlocul satului și-mi spune că am depășit viteza cu 28 de km. Eu zâmbesc larg fiind sigură că el glumește. Oricine din prietenii mei știe că eu respect viteza legală. Și asta după ce am fost implicată într-un grav accident rutier care m-a marcat puternic și din care, ca prin minune, am ieșit vie.

– Doamnă, ați încălcat…

Evident, n-am fost de acord cu el. Iar atunci când sunt sigură că am dreptate, merg până în pânzele albe!

– Arătați-mi dovada!

– Ap eu nu pot să vă arăt, că asta mi-a spus colegul meu prin rație că Dvs. ați încălcat.

– Altfel spus, Dvs. m-ați oprit fără să aveți vreo dovadă?! Doar pentru că ”așa v-a spus un coleg”?!

Fâsticit, polițistul bagă mâna în buzunar și scoate un telefon care costă mai mult decât trei salarii de polițist.

– Alio, Vasea, ian vinî pân la mini cî doamna asta nu recunoaști încalcarea.

În scurt timp se apropie de noi o altă mașină ”Patrula rutieră” , îmi arată o poza cu mașinuța mea, cu o inscripție ”78 km/oră” și pleacă imediat, lăsându-ne cu mister-sexi-polițistul care era tare ”dulceag” cu noi. Eu nu-s proastă, mi-am dat seama de ce el așa-i de dulcuț. L-am privit în ochi, fără nici o dulcegărie și i-am zis:

– D-le polițist…

Eu n-am mers cu 78 km/oră.
Este posibil ca viteza de ”78 km/oră” să fi fost a șoferului din fața sau spatele meu, or, mie mi s-a arătat doar o poză în care apare mașinuța mea în prim plan.
Cel care mi-a arătat poza, a fugit repejor și n-a stat să-i pun careva întrebări. Logic ar fi fost ca el să-mi intenteze dosarul, nu Dvs., care nu aveți nici o dovadă că am încălcat.
Nu mi s-a demonstrat că radarul a trecut verificarea metrologică și dacă se încadrează în termenul de valabilitate.
M-ați oprit, nu aveți nici o dovadă, prin urmare, nu aveți nici un drept să-mi întocmiți proces verbal.
Eu nu dau mită niciodată
În loc să dea explicații la fiecare punct expus de mine, el a găsit de cuviință să răspundă doar la cel care, probabil, îl interesa cel mai mult

– Da eu nici n-am cerut mită…

M-a ținut 30 de minute pe marginea drumului.

– Doamnă, o să întocmim proces verbal.

– Întocmiți. Nu sunt de acord, prin urmare nici nu o să semnez.

– Noi o să căutăm martori.

– Căutați.

Nici măcar n-a încercat să caute martori. M-a pus să semnez că refuz să semnez! Dar știți unde?! Pe procesul verbal! J)))))

Beeeei, polițistule, tu încă n-ai înțeles că eu nu-s naivă?!

Am refuzat să semnez orice act! Într-un final, m-a lăsat să plec, ca mai apoi să primesc o citație că am de plătit o amendă de 600 de lei. Am dat câteva telefoane și am primit același sfat – să plătesc amenda, fără să mă revolt. Dacă o să încerc să-mi fac dreptate, în final, cheltuielile mele vor fi mai mari decât aș fi plătit amenda. N-am timp de pierdut pe drumuri . Am plătit.

M-am apucat să-mi fac pașaport biometric. Săptămâna trecută m-au sunat de la secția de pașapoarte și mi-au spus că am primit ”refuz”, pe motiv că am o amendă neachitată. Cuuuuum?!

Sun la poliția rutieră. Vorbesc cu executorul judecătoresc. Îmi spune că la ei n-au ajuns datele cum că eu aș fi achitat amenda. Scanez chitanța. I-o trimit prin poștă. O primește și-mi spune:

– Într-adevăr, Dvs v-ați încadrat în termenul legal cu achitarea amenzii, dar pentru că la noi n-au ajuns datele, noi am intentat procesul, prin urmare, trebuie să ne achitați cheltuielile în sumă de 90 de lei

– Eu am achitat la timp. Intentati proces STATULUI și birocraților care nu-și fac treaba cum trebuie!

– Păi…știți…noi nu putem intenta proces statului…va trebui să achitați totuși cei 90 de lei…

Iată așa mă șantajează pe mine statul. Iată o metodă mafiotă legalizată de a scoate benevol bani din buzunarul nostru. Oare câți șoferi au răbdarea și puterea să conteste în instanță procesele verbale, să umble prin tribunale, să lupte cu birocrația și prostia?! Câți cetățeni încearcă să lupte cu corupția?

Frecătura cu amenda asta m-a costat mulți nervi și timp. Cei care ne îndeamnă să spunem ”nu” mitei, mai întâi trebuie să facă curat la ei în cuibul cu viespi. Dacă în viitor îmi mai iese în cale vreun polițist șmecher, i-am pus în mână 50 de lei și mi-am continuat calea liniștită. Poate vreți să spuneți că polițiștii nu iau mită?!

Uneori, dacă n-au mărunțiș, șoferii sunt nevoiți să dea câte o bancnotă de 100, sau chiar de 200, iată de ce tot mai mulți șoferi au câte două bancnote de 50 de lei puși undeva în mașină, special pentru situații când sunt opriți de polițiști. Uneori, se nimeresc și polițiști cu bun simț. Dau rest când le spui că ai doar bancnote de 200. Da, asta i s-a întâmplat unui coleg de-al meu, care a crezut că va fi lăsat în pace dacă-i va spune că are doar bancnote mășcate. Polițistul a luat bancnota de 200 și i-a dat rest 150.

Soțul prietenei mele, prins beat la volanul unui microbuz hodorogit și vechi a dat 500 de euro mită. Vecinul meu, prins beat la volanul unei Toyota Land Cruiser a dat 900 de dolari mită.

Astea-s taxele despre care știu de la cunoscuți, colegi și vecini. Pentru alte încălcări nu știu cât se plătește.

Vecinul meu care a fost prins beat la volan, nu s-a corectat. El știe că dacă iar va fi prins, cu mita se rezolvă totul. Polițistul care a luat o dată mită, va lua și a doua. Iată de ce atâtea accidente ”în stare de ebrietate”. Pentru că polițiștii îi ”iartă” pe șoferii băuți și nu le intentează proces verbal, nu le adaugă puncte de penalizare și nici permisul nu li-l ia…

Din păcate, polițiștii onești sunt puși în aceeași oală cu cei corupți. Așa va fi încă mult timp, pentru că există o vorbă ”O vacă cufirită, ca*ă toată cireada” .

”Fiţi patrioţi şi spuneţi “nu” corupţiei”. Asta mi-a spus vineri șeful delegației Uniunii Europene la Chișinău

Of, că tare-i de haios Pirkka Tapiola ‘ista! Parcă-i chicat de pe lună!

Pirkka, eu tot eram naiva și le umflam la toți capul cu ideea asta a ta, dar… e mai simplu și ușor să dai mită. Mai ales când se ia…

Țărăncuța Veselă

CITIȚI ȘI...