ONG-urile de media, împotriva modificării Codului Audiovizualului în formula propusă de PD

by Genko Genko

ONG-urile de media dezaprobă secretomania și graba de care au dat dovadă legiuitorii la elaborarea și la înregistrarea ca inițiativă legislativă a unor noi modificări la Codul audiovizualului și la legea cu privire la libertatea de exprimare.

Într-o declarație semnată de mai multe ONG-uri de media, dar și alte organizații ale societății civile, semnatarii își manifestă îngrijorarea față de această inițiativă legislativă „care ar pune în mare pericol atât libertatea presei, cât și libertatea de exprimare”

Considerăm inadmisibile încercările de a îmbunătăți o lege prin încălcarea altei legi, or, în cazul dat, au fost ignorate prevederile Legii nr. 239 privind transparența în procesul decizional

Împărtășim preocupările parlamentarilor pentru suveranitatea reală a spațiului informațional național și pentru respectarea demnității umane. În același rând, constatăm cu maximă îngrijorare că noua inițiativă legislativă conține stipulări care, fiind adoptate, ar pune în mare pericol atât libertatea presei, cât și libertatea de exprimare. Facem referință, în principal, la propunerea de a introduce articolul 6 prim în Codul audiovizualului.

Atragem atenția autorilor proiectului și asupra necesității de a defini cu exactitate criterii care ar constata că programele transmise/retransmise cad sub incidența alin. (2) din Articolul 7 prim. Altfel, prevederea în cauză, devenită normă legală, ar lăsa loc enorm pentru interpretări și abuzuri, și ar putea genera procese de judecată interminabile.

Luând în calcul natura extrem de sensibilă a problemelor vizate în proiectul de lege, solicităm să fie organizate și desfășurate suficiente dezbateri publice pentru a identifica soluțiile ce ar conferi viitoarelor prevederi juridice coerență și caracter profund democratic, iar procesul de dezbatere publică a acestor modificări sa nu fie mimat, prin consultarea formală a unor ONG-uri de media inactive, afiliate politic sau care reprezintă interese politice”, se arată în declarația ONG-urilor.

Citește și: (DOC) Două proiecte privind modificarea Codului Audiovizualului, înregistrate în Parlament

Declarația este semnată de:

Asociația Presei Electronice
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Presei Independente
Centrul de Investigații Jurnalistice
Asociația Telejurnaliștilor Independenți
Centrul „Acces-Info”
Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”
Asociația „Promo-LEX”
Centrul de tineret „Piligrim-Demo”
Asociaţia Internaţională Ecologică a Păstrătorilor Rîului Eco-TIRAS
Centrul Național al Tineretului din Moldova
Consiliul Național al ONG-urilor din Moldova
Institutul pentru o Guvernare Deschisă
Fundația Est-Europeană.

Citește și: (DOC) Cum vrea Plahotniuc să subjuge total presa din Moldova

CITIȚI ȘI...