Nu folosiți Acordul de Asociere în scopuri electorale

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mult-așteptatul Acord de Asociere a fost semnat. Probabil mulți au răsuflat ușurați astăzi, după ce pe acest Acord și-a pus semnătura toată lumea, iar la Chișinău a fost liniște. Parcă prea ne speriasem în ultimele zile că tot felul de indivizi controlați de Moscova ar pregăti nu știu ce revolte la Chișinău.

Ce înseamnă Acordul de Asociere pentru Moldova

Nu mă voi aventura în explicații prea profunde despre ce înseamnă Acordul de Asociere la modul practic. Pentru Republica Moldova, economie și cetățeni, important este Acordul de Liber Schimb, care teoretic ar oferi un acces mult mai liber al mărfurilor moldovenești pe piața UE, totodată eliminând și anumite taxe la produsele pe care le importăm din Uniunea Europeană.

Teoretic, ar trebui ca odată cu implementarea acestui Acord, gradual să avem tot mai multe mărfuri moldovenești pe piața europeană, în același timp urmând ca și prețurile bunurilor europene de pe rafturile de la Chișinău să scadă. Dar asta e doar teorie, pe care pentru a o pune în practică este nevoie de multă muncă, angajament și inteligență la Chișinău.

Unde se află în acest moment Moldova în drumul său spre UE

Teorie care, spre exemplu, în multe țări din Balcani, care au semnat aceste Acorduri cu Uniunea Europeană cu 10 sau chiar mai mulți ani în urmă, nu s-a pus în practică prea eficient.

Chiar acum trei zile, Albania a primit statutul de candidat la aderarea în Uniunea Europeană. Vin cu exemplul Albaniei pentru că ne asemănăm destul de mult cu acest stat. Ca populație și ca suprafață, cel puțin. Pentru că din punct de vedere economic, din păcate, la începutul anilor 2000 am pierdut urma albanezilor, rămânând noi „Cenușăreasa” Europei, adică cel mai sărac stat de pe „Bătrânul Continent”.

Albania a primit statul de candidat la aderare la 24 iunie 2014. Ei bine, albanezii au semnat Acordul de Asociere la 12 iunie 2006. A urmat liberalizarea regimului de vize, la 1 ianuarie 2008, iar la 24 aprilie 2009, Albania a aplicat pentru statutul de membru.

A fost nevoie de 3 ani de la semnarea Acordului de Asociere pentru a putea aplica la statutul de membru și alți 5 pentru a primi acest statut.

Ei bine, acum trei zile, când Albania a putut, în sfârșit, să se bucure de acest statut, mai mulți oficiali europeni au spus că până a deveni membri, albanezii mai au un drum foarte lung de parcurs.

„Combateți corupția și crima organizată!” li s-a spus albanezilor în decembrie 2013, când au încercat pentru prima dată să obțină acest statut, același lucru fiind repetat și acum trei zile, când în sfârșit l-au primit. Doar când veți stârpi corupția vă veți putea gândi la aderarea la UE, chiar și în aceste condiții acest deziderat fiind unul destul de îndepărtat.

Și apropo, Albania este stat membru NATO. Un lucru foarte important de reținut!

Voi veni puțin și cu exemplul Macedoniei, țară care este cu câțiva ani înainte Albaniei în procesul de aderare. În 2001 macedonienii au semnat Acordul de Asociere, iar în 2009 au primit statutul de candidat. Ajunsă în 2014, Macedonia încă nu are o dată exactă în față la care ar putea deveni membră.

Nu folosiți Acordul de Asociere în scopuri electorale, pentru că îl veți compromite și vă veți compromite

L-am auzit astăzi pe premierul Leancă, la Bruxelles, în discursul său de dinaintea semnării că a vorbit de alegeri. Un discurs bun, într-o franceză frumoasă și o română armonioasă, a fost stricat de o frază. Sincer să fiu, nu știu cât de mult i-a aparținut acea frază premierului și cât partidului din care provine.

Dar să trecem peste discurs și să revenim la realitate. Actuala guvernare se laudă că datorită ei am obținut regim liberalizat de vize și Asocierea cu UE. Ok. Să admitem, prin absurd, că e așa.

Dar de acum înainte moldovenii nu vor mai putea fi amăgiți cu iluziile semnărilor și liberalizărilor. Foarte bine, avem regim liberalizat de vize. Extraordinar, am semnat Acordul de Asociere. Dar aceste reușite să nu uităm că, în primul rând. se datorează contextului geopolitc regional. Până și Ucraina, măcinată de război, corupție și incertitudine, a semnat acest Acord.

Gata, de la regim liberalizat de vize și acorduri semnate, actuala guvernare nu mai poate spera la nimic din partea UE dacă nu se va apuca de muncă în adevăratul sens al cuvântului. Cetățenii trebuie să simtă pe pielea lor roadele Acordului de Liber Schimb. Cetățenii trebuie să simtă pe pielea lor cum statul se europenizează. Și iarăși, europenizare înseamnă, înainte de toate, ștergerea cuvintelor „corupție” și „crimă organizată” din vocabular. Odată stârpite aceste fenomene vor veni toate celelalte lucruri ce ne pot europeniza.

Actuala guvernare nu este formată doar din partide pro-europene

Este extrem de important ca alegerile din toamnă să fie câștigate de partide pro-europene. Pro-europene prin definiție și prin practică. De la a spune că ești pro-european și până la a fi cu adevărat este cale extrem de lungă.

A fi pro-european, înseamnă a nu deține monopol în economie, a nu face atacuri raider, a nu deține controlul total asupra mass-mediei sau a nu fura milioane zilnic de la vamă. „Raider”, „Monopol”, „Cenzură în media”, „Furturi”, „Corupție”.

Cât de ușor pot fi atribuite aceste cuvinte unor indivizi care se află la guvernare astăzi și se declară pro-europeni. Plahotniuc și Filat sunt liderii acestei alianțe și tocmai asupra lor planează toate aceste păcate.

Și apropo de pro-europenismul lui Plahotniuc. Nu uitați cum individul ăsta făcea și desfăcea alianțe la hotelul său, împreună cu Voronin și Narîșkin, nu mai departe de 2010. Doar cedările lui Filat, făcute nu din nu știu ce scopuri nobile, cât din teama că o alianță Plahotniuc-Voronin l-ar trimite direct la pușcărie, au făcut posibilă crearea acelei AIE 2.

Să nu vă gândiți cumva că dacă Plahotniuc nu va obține ce vrea și în această toamnă-iarnă nu-l va chema iar pe Narîșkin la negocieri. Nu-l excludeți nici pe Filat din acest scenariu. Doar că în cazul lui Filat pericolul este un pic mai mic, în primul rând pentru că nu controlează într-atât PLDM, cât controlează Plahoniuc PD-ul.

Așa că, fraților, să nu ne bucurăm prea mult de niște cadouri pe care nu prea știm cât de mult le-am meritat. Să încercăm să facem tot posibilul să nu scăpăm din mâini și aceste cadouri. Să profităm de ele și să devenim, ușor-ușor, europeni. Pentru asta este însă nevoie de multă muncă, răbdare, dar mai ales inteligență.

Alex Cozer


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...