Mare atenție la apa pe care o consumați: Fântânile din Republica Moldova ar putea fi poluate

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Centrul de Sănătate Publică municipiul Chișinău atenționează că, în legătură cu precipitațiile căzute în cantități record și ulterioara creștere progresivă a temperaturilor, este posibilă poluarea apelor din fântânile freatice publice şi individuale. Astfel, specialiştii îndeamnă populaţia să fie prudentă la apa pe care o consumă.

În cazul în care fântânile au fost inundate este necesară pomparea totală a apei şi evacuarea nămolului din fântână, cu spălarea şi dezinfectarea pereţilor fântânii cu clorură de var de 5%. După restabilirea volumului de apă este necesar ca fântâna să fie din nou dezinfectată.

Specialiștii menționează că pentru a efectua o dezinfecţie corectă a apei de fântână, trebuie asigurată în prealabil asanarea şi recondiţionarea fântânii. Pentru dezinfecţie, fântâna se goleşte şi se curăţă, după care se lasă până se umple cu apă şi se calculează volumul acesteia. Dezinfecţia fântânii se face cu substanţe clorigene sau dezinfectante care au aviz sanitar de folosire în acest scop, de exemplu: clorură de var, hipoclorit de sodiu, cloramină.

Substanţa clorigenă necesară se dizolvă pentru dezinfecţie într-o găleată cu apă. Această soluţie concentrată se amestecă bine şi se lasă timp de 10 minute pentru sedimentare, după care supernatantul se toarnă în fântână, agitându-se puternic apa. După 12 ore de contact se extrage apa din fântână şi se aruncă până când dispare mirosul persistent de clor. Din acest motiv se recomandă ca operaţiunile de dezinfecţie a fântânii să fie făcute seara, mai recomandă specialiștii CSP Chișinău.

Totodată, cetăţenii trebuie să atragă o deosebită atenţie potenţialelor obiective poluante pentru apa din fântâni, precum: sistemele decentralizate de canalizare, WC-urile externe, platformele de stocare a deşeurilor menajere, care devin în această situaţie principalele pericole de poluare a apelor din fântâni.

În această perioadă, în localităţile în care s-au produs inundaţii se recomandă folosirea atât în scopuri potabile, cât şi pentru igiena corporală a apei fierte. Pentru copii este recomandată folosirea apei îmbuteliate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...