Misiunile NASA şi extraordinarele lor descoperiri

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Pe măsură ce misiunile NASA explorează sistemul nostru solar și adâncimile spațiului, descoperă apa, elementul fondator al vieții, în cele mai surprinzătoare locuri. Apa este doar unul din criteriile de căutare a unor planete ce pot susține viață, însă leagă între ele multe lumi care în aparență nu au nicio legătură una cu alta.

Citeşte şi: (FOTO) Imagine impresionantă a NASA: Culorile Australiei văzută din spațiu

„Activitățile științifice ale NASA au făcut un val de descoperiri uimitoare în legătură cu apa în ultimii ani, care ne inspiră să continuăm să investigăm originile noastre și posibilitățile fascinante privind alte lumi și alte vieți, în univers”, explică Ellen Stofan, om de știință la agenția spațială americană. Aceasta crede că „în cursul vieții noastre am putea în fine să răspundem la întrebarea dacă suntem singuri în sistemul solar și în univers”, scrie clarksvilleonline.com.

Elementele chimice care compun apa, hidrogenul și oxigenul, sunt printre cele mai abundente din univers. Astronomii găsesc dovezi ale prezenței apei în uriașii nori moleculari dintre stele, în nou-născutele sisteme planetare și în atmosferele masivelor planete care orbitează alte stele.

Se crede că mai multe lumi au apă în stare lichidă sub suprafață și mult mai multe au apă în formă de gheață sau vapori. Apa se găsește și în corpuri primitive, precum comete și asteroizi, și în corpuri precum planeta pitică Ceres.

Citeşte şi: (STUDIU) Cum ar arăta viața umană pe planeta pitică Ceres

Atmosferele și interiorul celor patru planete de mari dimensiuni din sistemul nostru solar, Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun, ar conține cantități enorme de apa lichidă, și lunile și inelele lor conțin cantități impresionante de gheață.

Probabil cele mai surprinzătoare sunt cele cinci luni înghețate ale lui Jupiter și Saturn, care au oceane sub suprafață: Ganymede, Europa și Callisto, care țin de Jupiter, și Enceladus și Titan, lunile lui Saturn.

Cu ajutorul telescopului spațial Hubble, oamenii de știință de la NASA au obținut recent dovezi că Ganymede are, sub suprafață, un ocean cu apă sărată, prins între două straturi de gheață.

Europa și Enceladus au oceane de apă lichidă sub suprafață și roci bogate în minerale, iar oamenii de știință cred că pe aceste luni se găsesc cele trei ingrediente necesare pentru viață așa cum o înțelegem noi: apa lichidă, elemente chimice esențiale pentru procesele biologice și surse de energie.

Citeşte şi: (STUDIU) Cum ar arăta viața umană pe satelitul Europa

Misiunea Cassini a dezvăluit că Enceladus este o lume activă, cu gheizere și o posibilă activitate hidrotermala de fundul oceanului, unde ar putea fi un mediu propice organismelor vii.

Sondele NASA au găsit semne ale prezenței apei și în craterele permanent în umbră ale planetei Mercur și pe luna noastră.

Dacă unele locuri din sistemul nostru solar par a abunda în apă, altele par a fi pierdut cantități impresionante din acest lichid.

Pe Marte, NASA a găsit dovezi clare că a existat, la un moment dat, apă pe suprafața planetei, și pentru perioade lungi de timp. Roverul Curiosity a descoperit o albie secată ce a avut odinioară apă și unde au existat condiții favorabile pentru existența vieții.

Citeşte şi: NASA vrea să dezvolte o rachetă care va putea să transporte astronauţi pe Marte în 39 de zile

Oamenii de știință au estimat că Marte a avut în urmă cu mult timp atâta apă încât ar fi putut forma un ocean pe jumătate din emisfera sa nordică, cu o adâncime de până la 1,6 kilometri. O parte din această apă încă se mai află pe Marte, în calotele polare și sub suprafața. În rest, se crede că mare parte a atmosferei timpurii a Planetei Roșii a fost îndepărtată de vântul solar, ceea ce a dus la uscarea planetei.

Felul în care este distribuită apa în sistemul nostru solar explică felul în care s-au format planetele, lunile, cometele și alte corpuri cerești în urmă cu 4,5 miliarde de ani, din discul de gaze și praf ce înconjura soarele nostru.

Citeşte şi: (VIDEO) NASA și ESA pregătesc o misiune ce ar putea salva planeta în viitor


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...