Marea problemă economică a lui Putin

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Din cauza problemelor economice ale Rusiei, miliarde de dolari continuă să dispară în paradisuri fiscale, scrie eurasianet.org într-un analiză ce a fost preluată ca articol principal și de publicația The Moskow Times.

Ieșirile nete de capital din Rusia au atins 32,6 miliarde de dolari în primul trimestru din 2015, potrivit băncii centrale.

Citeşte şi: Putin a rămas fără bani; Decizia radicală pe care a fost nevoit să o ia

Instituția acum estimează că ieșirile de bani ar putea atinge 131 de miliarde de dolari până la sfârșitul anului. În raportul privind cifrele pe primul trimestru, Banca Centrală a revizuit în urcare și ieșirile de capital pe 2014, de la 151,5 mld. dolari, la 154,1 mld. dolari.

Această sumă marchează cel mai mare exod de capital de când banca centrală a început să calculeze aceste cifre, adică din 1994.

Experții în finanțe spun că majoritatea banilor ce părăsesc Rusia ajung în conturi offshore, departe de inspectorii fiscali și de alte priviri iscoditoare.

Implicațiile bugetare pentru Moscova sunt semnificative – potrivit lui Andrei Makarov, președintele comisiei pentru buget și taxe din Duma de Stat, în 2013, când ieșirile de capital erau incomparabil mai mici, exodul financiar a costat bugetul rusesc cel puțin 22 de miliarde de dolari, bani din taxe neîncasați.

Citeşte şi: Fost coleg al lui Putin: Semnând doar două hârtii, Obama poate provoca Rusiei un preinfarct

„Ieşirile de capital duc la pierderi ce sunt cel puțin comparabile cu pierderile de încasări din taxe”, a informat televiziunea de stat Russia 24, care a citat datele firmei internaționale de audit și taxe KPMG.

Problema nu se limitează doar la pierderi din încasările la buget.

„Ieşirile de capital slăbesc economia națională, pe care o secătuiesc de fonduri pentru investiții, ceea ce adâncește perspectivele de dezvoltare economică”, se arată într-o analiză a problemelor cauzate economiei de exodul financiar din timpul crizei economice din 2008, realizată de economiștii Mikhail Gelvanovskiy și Vladislav Ovchinskiy.

Investițiile au căzut cu peste 20% în primul trimestru din 2015 față de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele Centrului pentru Analiză Macroeconomică și Previziuni pe Termen Scurt (CMASF).

Reprezentanții ministerului economiei au încercat să liniștească îngrijorările, susținând că reducerea totală a volumului investițiilor va fi de 10,6% în tot anul 2015.

Citeşte şi: Bloomberg: Europa a devenit cea mai atractivă destinaţie pentru investiţii; Rusia – de evitat

Ministrul economiei, Alexei Ulyukayev, chiar a susținut că investițiile vor crește cu până la 3% în 2016, în special datorită investitorilor privați. Totuși, acesta nu a dat niciun amănunt privind măsurile guvernamentale ce ar putea fi luate pentru a atrage investitori.

Un alt semn că economia rusească este secătuită de capital este creșterea rapidă a falimentelor. Potrivit CMASF, numărul total al falimentelor din primul trimestru din 2015 a atins cote ce nu au mai fost văzute de la criza din 2008-2009.

Cele mai lovite sectoare sunt construcțiile, transporturile, comunicațiile, comerțul, industria energiei și metalurgia.

Potrivit statisticilor guvernamentale, Rusia a suferit ieșiri nete de capital de circa 550 de miliarde de dolari din 1999, anul când Vladimir Putin a preluat puterea, pierzând bani în fiecare an, cu excepția anilor 2006 și 2007.

Citeşte şi: SUA vor lansa o ofensivă masivă a exporturilor de gaze naturale; Rusia pierde, Europa câştigă

Cercetători independenți sugerează însă că cifrele guvernamentale subestimează problema și spun că totalul real al exodului de capital ar putea fi de peste 1 trilion de dolari.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...