SUA vor lansa o ofensivă masivă a exporturilor de gaze naturale; Rusia pierde, Europa câştigă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

SUA sunt pregătite să inunde pieţele lumii cu cantităţi cândva de neimaginat de gaze naturale lichefiate începând chiar din acest an, ameninţând poziţia Rusiei de lider al pieţei globale de energie.

Prin supraproducţia de petrol, SUA ajută la sufocarea pieţei de profil şi la menţinerea preţurilor la nivel redus, în defavoarea bugetului Rusiei. Washingtonul ar putea da drumul ofensivei gazelor naturale lichefiate (GNL) la finalul acestui an sau cel mai târziu la începutul anului 2016, a afirmat Ernest Moniz, secretarul de stat pentru energie, citat de The Telegraph.

Gazele lichefiate sunt considerate una din opţiunile pe care Europa le are pentru a-şi reduce dependenţa de importurile de energie din Rusia. „Anticipăm că vom deveni un jucător important şi cred că vom avea un impact semnificativ. Vom influenţa întreaga piaţă globală de GNL“, a afirmat Moniz.

Oficialul consideră că SUA au şanse mari ca până în 2020 să ajungă să exporte cantităţi de gaze lichefiate similare Qatarului.

Qatar este cel mai mare exportator de GNL la nivel mondial, cu livrări anuale de peste 100 de miliarde de metri cubi. În prezent, SUA exportă gaze naturale lichefiate de la un singur terminal, aflat în Peninsula Alaska, însă alte patru terminale sunt deja în construcţie, scrie zf.ro.

Reprezentanţii companiilor din domeniul exploatării gazelor de şist prezenţi la conferinţa anuală CERAWeek din Statele Unite pe teme de energie au afirmat că exporturile americane ar putea să le depăşească pe cele ale Qatarului, caz în care SUA vor devansa Rusia şi vor deveni cel mai mare exportator de gaze naturale de orice tip.

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat anul trecut că exploatarea gazelor de şist din SUA schimbă rapid ordinea mondială, având implicaţii serioase asupra Rusiei, în condiţiile în care preţurile GNL au scăzut, creând astfel o sursă alternativă de alimentare cu gaze naturale în Europa. În acest context, Lituania a finalizat anul trecut instalarea terminalului GNL „Independence“, în timp ce Polonia va instala o astfel de facilitate de depozitare şi delichefiere în acest an.

Moniz a precizat, de altfel, că SUA au schimbat deja piaţa internaţională, prin intensificarea exploatării gazelor de şist pe fondul scăderii costurilor. Companiile din Rusia cheltuiesc de patru ori mai mult decât cele americane pentru extracţia gazelor de şist, mai ales pentru că sancţiunile impuse de statele occidentale asupra Moscovei includ şi interzicerea exportului de tehnologie vestică.

Moniz va participa luna viitoare la un summit al grupului G7 al celor mai industrializate economii, alături de miniştrii energiei din aceste state, iar una dintre cele mai importante teme de pe agenda întâlnirii este diversificarea surselor de alimentare cu energie a ţărilor din Europa.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...