Germania mulțumește emisarului rus pentru implicarea sa în eliberarea observatorilor OSCE

by Genko Genko

Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, și ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, au mulțumit sâmbătă emisarului special în Ucraina al președintelui rus, Vladimir Lukin, pentru efortul depus în eliberarea observatorilor OSCE și au anunțat că aceștia vor sosi în cursul nopții la Berlin, la bordul unui avion militar german.

Membrii misiunii OSCE vor fi întâmpinați pe Aeroportul Tegel, din Berlin, de familiile lor, a informat Ursula von der Leyen, adăugând că i-a invitat pentru această ocazie și pe omologii săi din Polonia, Cehia și Danemarca, țări din care provin unii dintre observatorii militari reținuți în 25 aprilie în sud-estul Ucrainei de separatiști pro-ruși și eliberați sâmbătă.

Șeful diplomației de la Berlin a făcut referire la ”angajamentul personal” al lui Lukin și al celor care, din Rusia, și-au folosit influența pe lângă separatiștii din Ucraina pentru a facilita eliberarea observatorilor. Negocierile au fost ”dificile și, în mai multe rânduri, au atârnat de un fir de păr”, a mai spus el. Steinmeier nu s-a referit nici la guvernul de la Moscova, nici la președintele rus, Vladimir Putin, cu care cancelarul german, Angela Merkel, a discutat de mai multe ori în ultimele zile pentru a pune capăt reținerii observatorilor în Ucraina.

Misiunea observatorilor militari ai OSCE a fost ”corectă și importantă”, așa cum va fi și și misiunea de observare pe care organizația o va trimite în Ucraina cu prilejul alegerilor prezidențiale programate pentru 25 mai, a subliniat ministrul german de externe. Totodată, el a cerut părților implicate în conflictul din Ucraina să abandoneze ”retorica războiului” și să recurgă la dialog întrucât ”violența duce doar la violență”.

CITIȚI ȘI...