(GALERIE FOTO) De ce doreşte Statul Islamic să distrugă vestigiile antice de la Palmira

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Gruparea teroristă Statul Islamic a ocupat la începutul acestei săptămâni orașul antic Palmira, din Siria, introdus de UNESCO în patrimoniul universal. O lume întreagă se teme că jihadiştii vor distruge minunile lumii antice păstrate atâtea secole la Palmira, așa cum au făcut la Nimrud și în alte locuri ocupate cu forța în Irak și Siria.

Cu toate că distrugerea artefactelor antice poate părea un fenomen nou, practica se află în centrul unei tradiții religioase arhaice, explică Sky News.

Citeşte şi: Jihadiştii din Statul Islamic au ocupat o parte a anticului oraş sirian Palmira

Devastarea vestigiilor din Siria amintește de talibanii din Afganistan, care au distrus, în 2001, uriașele statui ale lui Buddha, de la Bamyan, vechi de 1.500 de ani.

Experții spun că practica distrugerii așa-zișilor „falși idoli” – iconoclasmul – este mai mult decât un exercițiu de imagine. Shiraz Maher, de la Centrul Internațional pentru Studierea Radicalizării, de la King’s College din Londra, arată că distrugerile reprezintă un efort de combatere a politeismului, a credinței în mai mulți zei, și încurajare a întoarcerii la monoteism, în care o singură divinitate este slăvită.
Vechea Palmira, Foto, Hepta.ro
„Totul a pornit de la tradiția profetică începută de Avraam, sau Ibrahim, cum e cunoscut musulmanilor, de a distruge idolii politeiști. Se consideră că așa se împiedică proslăvirea idolilor și se începea o eră a monoteismului, proslăvirea unui singur zeu. Însă lumea, în cele din urmă, s-a întors la politeism, înainte de venirea profetului Mahomed, și s-au distrus din nou idolii, din nou în numele monoteismului”, explică acesta.

Citeşte şi: Rusia, în pericol să fie invadată de Statul Islamic?

Practica este centrală salafismului, doctrină din interiorul islamului sunnit, căruia îi aparține Statul islamic, ce insistă pentru respectarea la literă a Coranului.

„Am văzut talibanii în 2001 și acum vedem cum acest grup face același lucru. Este și o modalitate de a-și expune autoritatea și de a spune: Suntem la conducere, facem ce vrem și nu ne pasă câtă indignare stârnim!”.
Vechea Palmira, Foto, Hepta.ro
În februarie, militanții au pus baroasele pe artefactele din muzeul din Mosul, iar într-o înregistrare video, un reprezentant al grupării a explicat că nu fac decât să urmeze exemplul lui Mahomed, care a distrus idolii din Mecca.

„Aceste statui și acești idoli, aceste artefacte, dacă Allah a ordonat îndepărtarea lor, devin lipsite de valoare pentru noi, chiar dacă valorează miliarde de dolari”, a arătat expertul.

Citeşte şi: (FOTO și VIDEO) Statul Islamic mai distruge un loc istoric cu ciocane și mitraliere

Militanții Statului Islamic din Siria au ocupat joi orașul antic Palmira și au pătruns în situl care conține faimoasele ruine.

Presa de stat siriană a arătat că forțele pro-guvernamentale au fost retrase din Tadmur, așezarea modernă de la Palmira.
Vechea Palmira, Foto, Hepta.ro
Majoritatea localnicilor au fost evacuați, la fel ca și cei refugiați aici din alte zone de conflict din țară. În ciocnirile din cursul nopții de miercuri au fost uciși peste 100 de soldați ai Guvernului de la Damasc.

Statul Islamic pare a încerca să își stabilească baza în situl istoric. Sute de statui antice au fost deja mutate în locuri sigure, departe de furia militanților, însă monumentele de mari dimensiuni nu au putut fi mutate.

Citeşte şi: (FOTO) Bebeluș din Statul Islamic, alături de un pistol, o grenadă și certificat de naștere

Vechea Palmira, așezată la marginea unei oaze de curmali, a jucat un rol important în istoria Orientului Mijlociu. De la începuturile modeste din primul secol î.e.n., orașul a crescut în importanță sub conducerea Romei, până când, în al treilea secol e.n., conducătorii locali și-au creat un imperiu propriu ce s-a întins din Turcia până în Egipt.
Vechea Palmira, Foto, Hepta.ro
Palmira a fost o realizare extraordinară a Orientului Mijlociu și unică în Imperiul Roman, centrul unei vaste rețele comerciale.

Citeşte şi: (VIDEO) Mărturii înfiorătoare ale celei mai căutate femeie de către Statul Islamic

Numai părţi mici din oraş au fost excavate şi majoritatea vestigiilor se află încă sub suprafaţa deşertului. Vechea Palmira este compusă din ruinele monumentale ale unuia dintre cele mai importante centre culturale ale lumii antice.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...