Rusia, în pericol să fie invadată de Statul Islamic?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cu toată atenția internațională îndreptată către conflictul din estul separatist al Ucrainei, în ultima vreme nu s-au auzit prea multe despre evoluțiile din regiunea Caucazului de Nord din Rusia, care stă pe un butoi cu pulbere și unde, cu doar câteva zile în urmă, s-a întâmplat ceva care ar putea schimba totul.

Citeşte şi: Rusia avertizează că gruparea Statul Islamic a ajuns în Caucaz

Pe 19 aprilie, liderul terorist Aliaskhab Kebekov a fost ucis, iar știrile despre moartea lui și-au făcut puțin loc printre opiniile și analizele despre conflictul secesionist din Donbas. El conducea gruparea Emiratul Caucaz, cea mai activă organizație jihadistă din Rusia.

Jurnalistul Peter J. Marzalik, care s-a specializat în Politici de Securitate la Universitatea George Washington din Statele Unite, explică, într-un material publicat de Moscow Times, de ce moartea liderului jihadist ar putea atrage Statul Islamic în Rusia.

Specialistul susține că dispariția subită a lui Kabekov a lăsat un „vid de putere” în interiorul Emiratului Caucaz, iar acest lucru creează o oportunitate extraordinară pentru ca Statul Islamic să preia controlul asupra teroriștilor din Rusia și să reprezinte astfel o amenințare și mai mare la adresa securității mondiale.

Atentate sângeroase în Rusia

Aliaskhab Kebekov a preluat șefia Emiratului Caucaz în luna martie a anului trecut, după moartea fostului lider Doku Umarov. Cei doi s-au aflat în spatele mai multor atentate sângeroase în Rusia, printre care și bombardarea Aeroportului din Moscova în 2011 și exploziile a două autobuze în Volgograd, în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci din 2014.

Citeşte şi: (VIDEO) O clădire din Groznîi a ars complet în urma luptelor între rebeli și poliție

Ascensiunea lui Kebekov a fost posibilă datorită unor dispute intense între ramurile Emiratului Caucaz. Alegerea sa ca primul lider non-cecen al organizației teroriste a transmis un semnal crucial de schimbare. A arătat că teroriștii au lăsat în urmă nemulțumirile naționaliste și s-au îndreptat pe deplin către Jihadul global.

Respectat de al Qaida

Kebekov a reușit să câștige respectul al Qaida, pentru că a preluat discursul și recomandările organizației teroriste în mesajele sale de propagandă. El a făcut inclusiv un apel la uciderea a cât mai puțini civili, cu scopul de a obține un sprijin cât mai mare din partea populației.

În cel mai recent atac al militanților Emiratului Caucaz au fost uciși zece polițiști, iar 28 au fost răniți. Atentatul a avut loc în capitala cecenă Groznîi, în luna decembrie a anului trecut.

Al Qaida l-a lăudat în mod special pe Kebekov pentru poziția extrem de dură pe care a avut-o față de cei ce au dezertat pentru a se alătura mult mai brutalului Stat Islamic.

Citeşte şi: Ramzan Kadîrov a dat ordin să se tragă în poliţiştii din alte regiuni

Începând cu anul 2011, sute de insurgenți din Caucazul de Nord au călătorit în Siria pentru a lupta de partea militanților ISIL. Liderii filialei din Daghestan, cea mai violentă ramură a Emiratului Caucaz, au jurat recent credință Statului Islamic.

I-a „protejat” de Statul Islamic pe cei vulnerabili

Kebekov, prin politicile sale moderate și înclinațiile teologice, a reușit să-i țină aproape pe cei mai vulnerabili, care riscau să fie recrutați de Statul Islamic, cu o propagandă foarte agresivă.

Grigori Svedov, redactorul șef al Kavkazsky Uzel, o publicație online care urmărește evoluțiile din regiune, a arătat că moartea lui Kebekov va determina numeroși membri ai Emiratului Caucaz să se alăture extremiștilor ISIL și să lupte în Rusia în numele Statului Islamic.

Unii analiști cred că Muhammad Abu Ușman, un judecător specializat în legea islamică sharia, va fi succesorul lui Kebekov la conducerea Emiratului Caucaz, însă și-a făcut loc și o altă ipoteză, mult mai probabilă și mai periculoasă.

Citeşte şi: (VIDEO) Putin, amenințat că va fi „detronat” de SI: Vom elibera Cecenia și tot Caucazul

Este de așteptat, susține autorul articolului, ca unii dezertori de rang înalt să profite de vidul de putere și să promoveze ideologia Statului Islamic în rândul militanților din Rusia.

Dacă Statul Islamic va avea la dispoziție suficienți dezertori ai Emiratului Caucaz pentru a construi o structură operațională, conducerea ISIL i-ar putea trimite în Rusia pe propriii lideri ceceni, pentru a consolida insurgența din această țară.

Întoarcerea luptătorilor ruși de pe fronturile Statului Islamic ar însemna un risc uriaș pentru populația civilă, susține Marzalik.

În plus, situația în care se află Caucazul de Nord, măcinat de corupție și abuzuri împotriva drepturilor omului, va determina tot mai mulți cetățeni să răbufnească de nemulțumire și să devină simpatizanți ai Statului Islamic în anii ce urmează, preconizează specialistul.

„Va exista un conflict serios între membrii Emiratului Caucaz și susținătorii loiali ai Statului Islamic”, a spus și Akhmet Iarlikapov, cercetător la Institutul de Etnologie și Antropologie a Academiei de Științe din Rusia.

Citeşte şi: Serghei Lavrov a numit cel mai mare dușman al Rusiei

„Totul va depinde de succesorul lui Kebekov. Dar putem spune, fără urmă de echivoc, că acum va fi mult mai dificil pentru Emiratul Caucaz să reziste în fața Statului Islamic”, a conchis acesta.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...