(FOTO şi VIDEO) Cum se pregătesc civilii ucraineni de o invazie totală a Rusiei: „Aici va fi mormântul lui Putin”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Aproape 200 de voluntari civili s-au adunat, weekendul trecut, la un centru militar din apropierea orașului ucrainean Dnipropetrovsk, în timp ce președintele Petro Porosenko a fost prezent la Mikolaiv, la 300 de kilometri sud-vest, unde a inspectat un exercițiu militar de la baza de antrenament.

Centrul este folosit de regulă pentru exerciții cu tancuri, subliniază Nolan Peterson, într-un articol pentru The Daily Signal, despre felul în care civilii ucraineni se pregătesc pentru o invazie rusească.

Citeşte şi: Kremlinul, despre posibilitatea unei misiuni de menținere a păcii în Ucraina

Mulți dintre civili nu au niciun fel de experiență militară, iar unii nici măcar nu au ținut vreodată o armă în mână. Însă mulți au decis să se antreneze pentru război, tot mai îngrijorați în legătură cu o escaladare a conflictului din Ucraina și cu posibilitatea ca acesta să se întindă până la Dnipropetrovsk, al patrulea oraș al țării, cu aproape un milion de locuitori, aflat la doar 200 de kilometri de Doneţk.

„Sunt aici ca să-mi apăr poporul, orașul și familia. Sunt foarte îngrijorat că războiul va ajunge aici. Cred că situația se va înrăutăți”, spune Daniel Kislitia, care are 20 de ani.

Recruții voluntari au vârste cuprinse între 17 și 74 de ani, purtând uniforme nepotrivite, pe care fie le-au cumpărat de pe Internet, fie le-au fost furnizate de grupurile de voluntari locali care echipează soldații pentru luptă. Unii poartă chiar haine de vânătoare sau geci de piele de motociclist, iar alții poartă tenişi.
Militari ucraineni, Foro The Daily Signal

Armata ucraineană, pregătiri pentru o invazie totală a Rusiei

Armata ucraineană a sponsorizat antrenamentul, ca parte a unui program de a dezvolta batalioane de civili voluntari, pentru a apăra orașele importante ale Ucrainei în cazul în care conflictul va ieși de pe teritoriul Donbasului sau dacă va exista o invazie totală a Rusiei. Odată antrenate și înarmate, unitățile de voluntari sunt responsabile pentru apărarea pozițiilor cheie, precum podurile și punctele de control.

Citeşte şi: Vladimir Putin, sfidat de un fost ofiţer FSB: „Vreau să lupt împotriva regimului”

Dezvoltarea batalioanelor de apărare teritorială face parte dintr-o acțiune națională de construire a acestor grupuri locale de apărare, inclusiv în orașele Odesa și Kiev, reflectând îngrijorarea atât a oficialilor, cât și a civililor că se va relua conflictul din Ucraina și că ar putea escalada semnificativ.

„Nu lupt împotriva rușilor, lupt împotriva politicilor din Moscova. Luptăm și pentru viitorul Rusiei. Nu-i urăsc pe ruși. Dar dacă ei vin aici, asta este patria mea și o voi apăra. Trebuie să câștigăm. Acesta va fi mormântul lui Putin”, spune și Valeri Kosarev, în vârstă de 71 de ani, soldat voluntar.

Ziua de antrenament de pe 25 aprilie a fost una vijelioasă. Sub privirea atentă a câtorva zeci de instructori, toți cu experiență recentă de luptă în Donbas, noii recruți au început cu exerciții individuale și instrucție de bază, pentru a ține și a trage în mod corespunzător cu puștile de asalt Kalașnikov.

După mai puțin de o oră, trăgeau deja cu muniție adevărată. Totodată au învățat cum să tragă cu grenade propulsate de rachete. Pe recruții emoționați, care exersau sub privirea instructorilor, i-au ajutat și proviziile mari de muniție pentru arme de calibru mic și de armament, disponibile pentru forțele ucrainene datorită surplusului rămas din anii 1970 și 1980.

Citeşte şi: Şapte motive pentru care războiul din Ucraina este, de fapt, invazie rusă
Arma, Foro The Daily Signal

Colaborarea dintre batalioanele de voluntari civili și armată ucraineană

Batalioanele de voluntari civili au jucat un rol cheie în primele zile ale conflictului din Ucraina, în primăvara anului 2014, când unități obișnuite ale armatei ucrainene s-au văzut depășite numeric de separatiștii proruşi, pe care Moscova îi aproviziona cu arme, echipament și instructori militari.

Batalioanele de civili acționau în coordonare cu unitățile obișnuite ucrainene, dar nu erau sub comanda directă a Kievului și aveau propriile mijloace independente de finanțare, antrenament și achiziție a armelor.

În luna aprilie, însă, Kievul a anunțat că toate batalioanele de civili au fost încorporate în Garda Națională Ucraineană. În timp ce unitățile nou incorporate sunt acum oficial sub controlul Kievului – astfel că personalul primește plată militară regulată, iar unitățile sunt acum aprovizionate cu echipament blindat și tancuri -, unitățile de voluntari încă acționează în mare parte autonom și au uneori relații tensionate cu comandanții obișnuiți ai armatei.

Citeşte şi: Putin, despre posibilitatea unui război Rusia – Ucraina

În cazul în care batalioanele de apărare teritorială ar fi chemate la serviciul activ, ar urma să fie înarmate de armata ucraineană și să fie conduse de aceasta.

Perspectivele escaladării războiului și avertismentul american

În ciuda armistițiului din 12 februarie, convenit la Minsk între președinții Ucrainei, Rusiei și Franței și cancelarului Germaniei, luptele continuă zilnic în Ucraina, cu precădere în apropierea orașelor Doneţk și Mariupol, aflat la malul Mării Azov.

Mulți se așteaptă la escaladarea conflictului, în această vară. După ce a vizitat Ucraina, în luna martie, fostul comandant suprem al NATO, generalul american Wesley Clark, a spus că un atac asupra Ucrainei este iminent și că s-ar putea produce cel mai probabil înainte de 9 mai, când se aniversează 70 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste, în Al Doilea Război Mondial.

Oficialii militari ucraineni și americani au avertizat că sosirea tot mai multor soldați ruși la granița estică a Ucrainei și în Crimeea, fluxul tot mai crescut de arme, echipament și instructori militari ruși în Ucraina, precum și construirea facilităților de apărare aeriană pe teritoriul Ucrainei sugerează că se pregătește o ofensivă majoră susținută de Rusia.

Citeşte şi: John McCain: Putin se pregăteşte să dea o lovitură Moldovei

Joi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că în Ucraina au ajuns, în ultima lună, mai mult de 1.000 de piese de echipament militar din Rusia, inclusiv tancuri, artilerie și arme antiaeriene, creând astfel „motive de mare îngrijorare” că separatiștii prorusi ar putea lansa o ofensivă și ar putea să iasă din cadrul armistițiului convenit pe 12 februarie.

„Nu suntem siguri care le sunt intențiile, dar știm care le sunt capacitățile. Și i-am văzut pe separatiștii susținuți de ruși declanșând mari atacuri înainte și desigur că ar putea să o facă din nou”, a precizat Stoltenberg.
Militari ucraineni Foro The Daily Signal

„Dacă vin rușii, îi vom distruge”

În orașul Dnipropetrovsk, voluntarii civili și instructorii lor militari iau în serios amenințarea escaladării războiului. „Poate deveni mult mai rău. Rușii și separatiștii aduc mult mai multe lucruri în Ucraina. Însă dacă rușii vin aici, îi vom distruge”, spune Armen, comandantul unei unități de voluntari, care are sarcina de a apăra pozițiile cheie ale orașului.

Citeşte şi: Secretele şi minciunile lui Putin: Gesturi aparent banale şi înţelesul lor întunecat

„Sunt aici pentru a-mi apăra patria și familia. Dar chiar vreau cu adevărat pace. Nu mai vreau niciun război”, spune și Valerii Voitehovski, voluntar și scriitor, în vârstă de 32 de ani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...