(FOTO) Cinci Scanere mobile au fost donate Serviciului Vamal, de către Guvernul SUA

(FOTO) Cinci Scanere mobile au fost donate Serviciului Vamal, de către Guvernul SUA

Cinci Scanere mobile au fost donate Serviciului Vamal de control vamal non-intruziv. Asistenţa tehniocă a fost oferită de către Guvernul SUA, care are o valoare de 1,3 milioane dolari.

Echipamentele donate au fost date în exploatare astăzi, în cadrul unei ceremonii la care au participat Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, James Pettit, ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, Consilierul Programului EXBS (Controlul Exporturilor și Securitatea Frontalieră) în Republica Moldova și Armenia, Robert Pazos, reprezentanți ai Departamentului de Stat al SUA, precum și ai altor instituții cu atribuții în domeniul asigurării securității statului.

În cadrul discursului susținut, Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie le-a mulțumit reprezentanților Guvernului SUA pentru scanerele oferite.

 

„Asigurarea securității economice și transfrontaliere a statutului reprezintă o prioritate de bază a Serviciului Vamal, iar în îndeplinirea acestei misiuni nu ne putem lipsi de instrumentele și mecanismele de control necesare. Provocările aferente acestui domeniu ne determină să depunem eforturi susținute în eficientizarea activității antifraudă și ne bucurăm să beneficiem în continuare și de susținerea partenerilor de dezvoltare, deoarece, de cele mai multe ori, anume această asistență accelerează implementarea celor mai novatoare practici și instrumente de securizare”, a declarat Vitalie Vrabie.

La rândul său, Ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova, James Pettit a menționat că această acţiune ar fi un exemplu de parteneriat cu Republica Moldova.

”Prelungirea perioadei de exploatare a scanerelor mobile cu raze X ale Serviciului Vamal este un exemplu excelent de parteneriat cu Republica Moldova pentru securizarea frontierei, prevenirea proliferării armelor de distrugere în masă și facilitarea comerțului”.

Eficiența aplicării echipamentelor de scanare în cadrul controlului vamal este demonstrată și de datele statistice deținute. Astfel, în perioada anului 2016 și primele 11 luni ale anului current, având funcționale doar două echipamente de scanare (posturile vamale Giurgiulești și Leușeni), Serviciul Vamal a prevenit 168 de tentative de trecere peste frontiera vamală a diferitor tipuri de bunuri de larg consum nedeclarate sau de contrabandă, în valoare totală de aproximativ 5,3 mln lei.

0