Femeile moldovence trăiesc mai mult decât bărbații; Care este explicația

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Din numărul populaţiei stabile al Republicii Moldova la 1 ianuarie 2015 – 3555,2 mii persoane, 51,9% constituie femeile, iar 48,1% respectiv bărbaţii. Tot femeile sunt cele care trăiesc mai mult în țara noastră.

Preponderenţa femeilor sau a bărbaţilor în numărul populaţiei diferă semnificativ în funcţie de anumite grupe de vârstă. Astfel, bărbaţii predomină în grupele de vârstă 0-15 ani şi populaţia în vârstă aptă de muncă, respectiv 52% faţă de 48% pentru femei. Însă, diferenţele sunt mai accentuate în cazul populaţiei care a depăşit vârsta aptă de muncă, ponderea femeilor fiind de 69,0% comparativ cu 31,0% pentru bărbaţi.

Speranţa de viaţă la femei este mai mare decât a bărbaţilor

Femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii în medie cu 7,9 ani, speranţa de viaţă la naştere fiind de 75,4 pentru femei şi 67,5 în cazul bărbaţilor.

„Acest decalaj se datorează nivelului mai înalt al mortalităţii premature a bărbaţilor, în special a celor în vârstă aptă de muncă. Rata mortalităţii pe medii de reşedinţă determină anumite diferenţe şi în durata medie a vieţii a locuitorilor din mediul urban şi rural”, spun reprezentanții Biroului Național de Statistică.

Astfel, bărbaţii din urbe trăiesc în medie mai mult cu 4,5 ani comparativ cu cei din mediul rural, iar în cazul femeilor acest decalaj este de 3,5 ani.

Totuși, anual se nasc mai mulţi băieţi decăt fete. În anul 2014 s-au născut 38,6 mii copii sau cu 2% mai mult comparativ cu anul 2013. Anual se nasc mai mulţi băieţi decât fete: din numărul copiilor născuţi-vii 51,6% au fost băieţi, raportul de masculinitate fiind de 107 băieţi la 100 fete.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...