Cum de dragul banilor lui Putin, Le Pen și-a trădat vechii aliați

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Pe 9 mai, toate fostele republici sovietice sărbătoresc Ziua Victoriei asupra naziștilor. Tot pe aceasta dată este planificată călătoria în Donbas a aliatului lui Marine Le Pen, Gilbert Collard, scrie Le Monde.

În ciuda asigurărilor lui Collard că va merge în nume propriu, nu ca reprezentant al „Frontul Național”, acest partid este singurul ai cărui membri în mod regulat vizitează regiunea ucraineana rebelă.

Înainte de Collard, Donbasul a fost vizitat de europarlamentarul Jean-Luc Shaffhauzer, care a mers acolo în calitate de observator la „alegerile” organizate de separatiști în mod unilateral, pe 2 noiembrie 2014. A fost o încălcare clară a acordurilor de la Minsk, deși „Frontul Național” a pledat activ pentru îndeplinirea lor, fiind un foarte bun ecou al liniei politice a Moscovei, care a devenit de ceva timp mai conciliantă. Atunci, Shaffhauzer, care a sosit în Donbass cu o delegație de patruzeci de reprezentanți ai partidelor de dreapta europene, a susținut de asemenea că efectuează o vizită în nume propriu.

Jean-Luc Shaffhauzer este persoană-cheie în relația dintre „Frontul Național” și Rusia. În martie 2014 el a fost prezent în calitate de observator la „referendumul” privind statutul Crimeei, iar în mai 2015 a plecat din nou la Donețk pentru așa-numitul Forum cu participarea „susținătorilor europeni ai separatiștilor”. În această excursie a fost însoțit de un fost consilier al lui Marine Le Pen, Emmanuel Leroy, care se declara de bunăvoie naționalist revoluționar, iar astăzi conduce organizația umanitară „Salvați Copiii din Donbas”.

Episodul Crimeea a fost un punct de cotitură în relațiile dintre „Frontul Național” și Rusia lui Putin, spune Le Monde. El a demonstrat că partidul naționalist francez nu se limitează la simple declarații de susținere în favoarea opiniilor ultra-conservatoare ale Kremlinului, și este gata să meargă chiar mai departe. În luna aprilie 2015, hackerii ruși au dezvăluit conținutul convorbirilor între cele doua părți, din care a reieşit cât de important a fost pentru Kremlin ca Marine Le Pen să recunoască referendumul din Crimeea.

În septembrie 2014, „Frontul Național” a primit din partea Rusiei un împrumut de 9 milioane de euro, iar Shaffhauzer a primit 450 de mii de euro în calitate de mijlocitor, spune articolul. Actuala călătorie a lui Gilbert Collard în Donbas are loc, se pare, din cauza nevoii partidului de a obţine 27 de milioane de euro pentru campania prezidențială din 2017.

„Motivele excursiei în Donbas pot fi diferite, crede analistul Cecil Vese. Ideologice, în unele cazuri, financiare, dar, de asemenea, pentru a atrage alegătorii care se opun ordinii mondiale și a sistemului”. Potrivit ei, în timpul erei sovietice, astfel de excursii erau, de asemenea, realizate de oficiali occidentali, dar atunci acestea erau acoperite cu sloganuri precum prietenia dintre popoare și pacea lumii. Acum este înlocuită cu „bannere” umanitare.

Există și un alt motiv pentru care ar trebuie să ne întrebăm despre angajamentul „Frontului Național” faţă de Donbas, scrie Le Monde. Pentru o lungă perioadă de timp, „cel mai bun prieten din Ucraina” al Frontului a fost partidul naționalist radical și anti-rus „Svoboda”: în noiembrie 2009, liderul de atunci al partidului, Jean-Marie Le Pen a semnat un acord de parteneriat cu Oleg Tiagnibok în cadrul „uniunii patrioților”. Însă, astăzi, partidul lui Marine Le Pen și ea personal „lupta” cu partidul ucrainean „Svoboda”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...