Emilian Galaicu-Păun ar putea renunţa la Premiul Naţional: „Traian Vasilcău, hoţ intelectual şi bloggerul lui Plahotniuc”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Poetul, prozatorul și traducătorul Emilian Galaicu-Păun este gata să renunțe la Premiul Naţional pentru literatură, primit în 2015, în cazul în care lui Traian Vasilcău nu i se va retrage titlul acordat în acest an.

Acesta spune că, „un ordinar hoţ intelectual” şi „unul dintre bloggerii lui Plahotniuc” nu poate primi un premiu atât de prestigios, cum este Premiul Naţional.

„Eu unul nu voi sărbători pe 27-31 august, ci voi păstra un lung moment de reculegere, pentru toate valorile noastre pierdute. Totodată, declar cu toată responsabilitatea că în cazul în care nu i se retrage titlul lui Traian Vasilcău, mă văd silit să renunţ la Premiul Naţional pentru literatură, primit în 2015 (nu voi putea întoarce, dintr-o dată, toţi banii – cheltuiţi pe medici şi alte griji (mde, sunt un om sărac…) –, dar pot presta servicii publice gratuite în folosul comunităţii, cum ar fi măturatul străzilor etc.); îi îndemn şi pe alţi laureaţi să procedeze la fel, poate că gestul nostru va ajunge la autorităţi”, scrie Emilian Galaicu-Păun, într-o postare pe blogul său de pe Europa Liberă.

„Nu faptul în sine că a fost răsplătit – adevărat, din fonduri publice, cu Cel Mai Important Premiu al RM –, pentru servicii extraliterare (insul e unul dintre bloggerii lui Plahotniuc, şi cu asta s-a spus totul), un ordinar hoţ intelectual, ci monumentala gafă a Guvernului Pavel Filip de a dărâma un sistem valoric de bine de rău constituit în aceşti ani, inclusiv cu aportul Ministerului Culturii (graţie Programului de Editare a Cărţii Naţionale), în chiar preajma jubileului de 25 de ani ai ţării, mă face să cred că cireaşa de pe torul Independenţei de fapt e bomboana de pe coliva mortului”, se mai arată în articolul semnat de Galaicu-Păun.

Poetul spune că este uimit de tăcerea preşedintelui Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu, membru al Comisiei de Acordare a Premiului Naţional, care ar fi trebuit să se sesizeze primul, încă din faza admiterii dosarelor.

„Toată lumea literară de la Chişinău cunoaşte povestea încă din anii ’90, nefiind nici primul, şi nici ultimul caz de plagiat. (Ce păţesc plagiatorii de rang înalt în România, dar şi în Germania, Ungarie şi alte ţări europene, s-a văzut – doar că-n ţara furtului miliardului, cui îi mai pasă de proprietatea intelectuală?”, continuă poetul.

Citește și: Traian Vasilcău rămâne fără Premiul Național; Este suspectat de plagiat

Amintim că, Traian Vasilcău, laureat al Premiului Național 2016 în Republica Moldova pentru literatură, este acuzat de către scriitorul Gheorghe Erizanu de plagiat. Scriitorul spune că poezia „O fărâmă de bine” din revista „Orizontul” nr.4 din anul 1988, este, de fapt, poezia Doinei Uricariu, care în 1985 a fost publicată în volumul „Ochiul atroce”.

Tra­ian Vasil­cău neagă acu­za­ți­ile de pla­giat și spune că poezia a fost publicată, pe când era în armată, de către prietenii său, deoarece nu a vrut să cola­bo­reze cu niște struc­turi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...