Dorina Vasilache: Dacă femeia poate asigura venitul familiei, de ce bărbatul nu și-ar lua concediu parental?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Într-o societate în care femeia și bărbatul participă în mod egal la viața economică, socială și politică, fără deosebiri, este bine ca ei să fie tratați ca atare. Deși femeia a devenit mai emancipată, societatea o va privi din perspectiva stereotipurilor pentru că așa ne-am obișnuit. Psihologul şi lectorul universitar Dorina Vasilache ne explică de ce suntem ademeniți de stereotipuri și cum le putem depăși, de ce este bine ca bărbații să obțină concediul parental și ce le lipsesc femeilor pentru a se implica în politică.

– Egalitatea dintre femeie și bărbat este un drept fundamental, pe care unii îl califică ca fiind doar pe hârtie. Cât de adevărată sau neadevărată ar fi această judecată?

– Dacă încercăm să comparăm egalitatea dintre femeie și bărbat din anii 2000 cu realitatea din prezent, vom observa că suntem martorii unor schimbări radicale în ceea ce privește subiectul diferențelor gender. Odată cu emanciparea feminină, femeile au încercat să se expime într-un mod diferit de cel al anilor “90. Acum, femeile se expun ferm și liber, ocupând locuri de muncă care sunt predestinate mai mult bărbaților. Se implică în viața publică și politică, demonstrând că sunt demne de a fi tratate cu același respect și a fi apreciate la justa valoare. Femeile au devenit mai puternice, iar bărbații și-au menținut poziția, devenind însă mai toleranți vizavi de aspectele emancipării. Nu exclud, totuși, că în anumite companii și domenii acest aspect este știrbit.

– Femeile au fost din toate timpurile discriminate. Modelele vechi ale inegalităţii prezentau o femeie care nu avea drept de vot şi care nu avea capacitatea intelectuală şi fizică a unui bărbat. În societatea de astăzi, cum este discriminată femeia?

– În primul rând, femeia este discriminată în mediul rural, deoarece ea nu prea are curajul să-și expună punctul de vedere și să spună ferm că nu mai acceptă să fie tratată ca atare. Dacă vorbim de regiunile urbane, atunci femeile nu mai sunt cele care vor accepta să fie discriminate. Ele s-au încadrat activ în joburi tipic bărbătești, iar faptul că activează cot la cot cu bărbații a schimbat cumva și mentalitatea bărbaților, care manifestă mai multă flexibilitate. Femeile din mediul urban au adoptat un stil mai masculinizat, dar când spun aceasta mă refer la implicarea și tăria de caracter cu care ele se descurcă în domeniile de activitate.

– Vreau să vorbim despre egalitatea de sex pe segmentul locul de muncă. Există egalitate de şanse între femei şi bărbaţi pe piaţa muncii?

– Există egalitate de șanse chiar dacă societatea acceptă cu greu să vadă un învățător de clasele primare și nu o învățătoare, deoarece stereotipurile ne joacă festa. Cu greu vom accepta să vedem bărbați cu joburi tipic feminine și femei cu joburi tipic bărbătești pentru că suntem ademeniți, iarăși, de stereotipuri. După părerea mea, cel mai mult contează vocația persoanei, iar după ce observăm și analizăm vocația, am putea să facem referire la ceea ce este inclus în buletin, fie că este bărbat sau femeie. Indiferent de domeniul în care ar activa oamenii, pe primul plan este vocație, potențialul și abilitățile cu care aceștia se implică în muncă.

– Deși muncesc cot la cot cu bărbații, femeile sunt remunerate mai prost. De ce se întâmplă aceasta?

– Depinde de domeniul în care activează. Dacă vorbim de sfera educațională, atât salariul bărbaților, cât și cel al femeilor este egal. Dacă am face o analiză mai amplă, vom observa că remunerările sunt diferite în sfera economică. Avem bărbați în funcții de conducere, și automat, femeile au posturi inferioare, respectiv, remunerarea este mai mică decât cea a bărbaților. Și aici stereotipurile ne ademenesc, deoarece se crede că bărbatul este capul familiei, cel care trebuie să aducă bani și să întrețină familia, iar femeia trebuie să se ocupe de treburile casnice. Dacă am combate stereotipurile, situația ar avea un alt curs.

sssccedited

– Vorbind despre treburile casnice, cât de bine este ca sarcinile să fie împărțite între parteneri?

– De regulă, împărțirea sarcinilor este ceva benefic pentru cuplu sau familie, dar, iarăși, totul depinde de ritualurile fiecărui cuplu. Atunci când un cuplu este puternic, iar relația dintre parteneri se bazează pe înțelegere și ajutor reciproc, este mult mai ușor de împărțit sarcinile casnice. Într-o relație niciun partener nu trebuie să se simtă inferior sau superior, sau că unul face prea multe munci și celălalt nu. În cazul în care ambii parteneri au un job, nu contează cine vine primul acasă pentru că el va găti, va face ordine și va accepta acest aspect, care este ceva normal.

 – Concediul paternal al bărbaților este o tendință nouă pentru Republica Moldova…

– Da, este o tendință europeană, care s-a transferat cu succes și în Moldova. În calitate de psiholog voi accepta ca bărbatul să adopte acest concediu. Nu trebuie să facem diferențe între părinți și să stabilim cine trebuie să se implice mai mult sau mai puțin în educația copiilor. Dacă s-a ajuns la concluzia că femeia are un job mai bun și poate asigura venitul familiei, de ce bărbatul nu și-ar lua concediu parental? Deși totul depinde de implicarea partenerilor, tendința aceasta trebuie văzută ca ceva normal. Până la urmă, femeia va decidă dacă va munci sau nu, având acasă un copil mic, iar bărbatul o va susține.

– Femeile sunt încă slab reprezentate în funcții de decizie politică și economică. Ce ne lipsește ca sa vedem femei în politică?

– Ne lipsește personalitatea. Majoritatea femeilor care se implică în politică sunt puternice și știu ce își doresc. Avem mai puține femei în politică, în primul rând, pentru că este un domeniu mai masculinizat, iar ele nu sunt privite cu ochi buni. Deși a avut loc emanciparea, mulți bărbați consideră că locul femeiei este la bucătărie și acasă cu copiii, iar locul bărbatului este acolo unde ar putea să facă mai mulți bani și să întrețină familia. Politica moldovenească are nevoie de femei, de femei puternice, deștepte, ingenioase, dar și feminine.

– Ce ne lipsește ca egalitatea dintre femeie și bărbat să fie acceptată de toți?

– Pentru a avea egalitate de gen trebuie să muncim, în primul rând, la nivel individual. Trebuie să combatem stereotipurile și să adoptăm schimbări acolo unde simțim că sunt lezate. Nu trebuie să categorizăm că sunt joburi tipic feminine și masculine. Dacă e să fii un măturător de stradă, atunci să fii cel mai bun. Dacă e să fii un manager femeie sau un specialist IT, atunci să corespunzi domeniului conform abilităților și nu genului. Schimările de gen vor fi atunci când omul va fi degajat și va accepta cu ușurință nevoile celui de alături.

Victoria Borodin

Acest articol a fost publicat în cadrul proiectului ”Schimbarea percepţiei femeii în societate prin intermediul mass-media”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent, cu susţinerea financiară a Ambasadei Olandei, prin intermediul Programului MATRA.
Responsabilitatea pentru opiniile exprimate în articol aparține autorilor acestora și nu reflectă neapărat punctul de vedere al Centrului pentru Jurnalism Independent sau al Ambasadei Olandei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...