De ce Plahotniuc îl protejează pe Shor?

De ce Plahotniuc îl protejează pe Shor?

Shor ca și Plahotniuc stă pe limba tuturor, însă prea puțini încumetă al pronunța. Aflat sub control judiciar și condamnat la 7 ani și 6 luni de închisoare, pe 21 iunie anul trecut, Shor a deschis anul electoral 2018 prin intermediul un show grandios la Orhei. Aplaudat continuu de oameni veniți din toate colțurile țării pentru un pahar și o crenvușcă în aluat.

La ai săi 30 de ani, Shor își menține titlul „de cel Mai Tînăr Hoț Al Sistemului Bancar” din țară, depășindu-l astfel și pe Plaha.

Dacă e să ținem cont de spusele lui Grigoriev, şeful echipei electorale a lui Shor, dar și ex-viceprimar de Orhei, primarul de Orhei e implicat în scheme din vârsta adolescentină.

Numele său figurează în ambele rapoarte Kroll drept principalul vinovat în furtul miliardului.

În rapoartele Kroll de rând cu Shor apare și Chiril Lucinschi. Din 25 mai 2017 până în prezent Lucinschi se află în arest la domiciliu, în baza acuzațiilor depuse de către primarul de Orhei. În timp ce principalul vinovat se plimbă prin Orhei.

Ca și Shor, Dorin Chirtoacă se află sub control judiciar. În timp ce primul își exercită atribuțiile de primar, pentru al doilea Plaha a găsit primar interimar.

Filat nu figurează în rapoartele Kroll, dar stă în pușcărie băgat de Shor în baza unui alt dosar pentru corupere pasivă.

Imediat după publicarea raportului Kroll II, Candu a ținut să menționeze: „beneficiarul principal al fraudei bancare va fi tras la răspundere penală”. Din momentul condamnării de către judecătoria Buiucani, până în prezent s-au scurs 7 luni, iar Shor se plimbă bine merci în libertate până la pronunțarea sentinței finale. În caz că va mai fi pronunțată.

Pe 2 noiembrie 2017, a fost prezentat proiectul Bugetului de Stat pentru 2018, în care se specifica că toate magazinele duty-free, care activează pe teritoriul ţării sau la intrarea în țară, vor fi închise până în 2019. Ca să intrăm în an nou și să aflăm că magazinele lui Shor vor activa în regim normal.

Lui Shor până acum nu i-au fost înghețate activele. Acesta a continuat să deschidă magazine sociale și-n momentul aflării sale în arest la domiciliu. Lucru interzis de lege, nu și pentru Shor.

PS. Shor va scăpa basma curată, iar miliardul așa și nu va fi întors. Între timp bucurați-vă de crenvușca în aluat oferită tot din banii voștri.

Elena Nistor

0