De ce Occidentul nu-l atinge pe Putin acolo unde îl doare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cu toate că separatiştii continuă să avanseze în estul Ucrainei, sprijiniţi de Moscova, sancţiunile economice cu adevărat dureroase ale Occidentului împotriva Rusiei rămân la nivelul de opţiune.

Recursul la sancţiuni ce ar viza însă industria de petrol şi gaze a Rusiei este riscant, deşi pare evident că ar avea efect. Sectorul petrolier rus reprezintă aproximativ o pătrime din bugetul ţării, scrie Carnegie Moscow Center.

Înainte de a ţinti acest sector, trebuie dat răspunsul la o singură întrebare: cum vor răspunde pieţele la eliminarea exporturilor din cel mai mare producător de petrol al lumii?

Răspunsul la aceasta întrebare nu este de natură să invite la sancţiuni asupra acestui sector şi nu linişteşte nici Rusia nici Occidentul.

Citeşte şi: Care este adevăratul plan al lui Putin pentru Europa de est

În 2013, producţia de petrol a Rusiei a ajuns la 10,5 milioane de barili pe zi, depăşind Arabia Saudită. Petrolul rus curge însă şi cu ajutor din afară. Companiile occidentale sunt necesare pentru a menţine câmpurile petrolifere ruse în operaţiune, companiile energetice internaţionale aduc tehnologia de ultimă oră în noile exploatări din Siberia sau zona arctică, iar parteneriatele injectează finanţele necesare tuturor acestor activităţi.

Sancţiunile americane vor putea viza toate aceste domenii, aşa că preturile sectorului petrolier rus vor creşte şi producţia de petrol va scădea.

Există totuşi consecinţe mai grave decât cele tehnice. Petrolul este cel mai tranzacţionat bun în întreaga lume. Întreaga economie globală se învârte în jurul petrolului. În orice zi, peste 90 de milioane de barili de ţiţei şi produse de petrol sunt consumate şi peste 55 de milioane de barili de ţiţei şi produse petroliere traversează globul. În aceste condiţii, este imposibil să impui sancţiuni „ţintite” asupra petrolului rusesc. Orice rezerve scoase de pe piaţă într-un loc au impact asupra fiecărei naţiuni, fiecărui producător şi consumator.

Citeşte şi: Ce nu poate controla Vladimir Putin

Complexa reţea petrolieră face imposibil până şi pentru jucătorii importanţi precum ExxonMobil sau Agenţia Internaţională pentru Energie să prezică preţurile la petrol. Având în vedere acest nivel de integrare la nivel global, experţii nici măcar nu-şi dau seama cum vor distorsiona sancţiunile pieţele globale de petrol.

Este cert însă că dacă doar o parte a producţiei de petrol rusesc este scoasă de pe piaţă, atunci se va duce la o creştere a preţului bruscă, pe termen scurt. În trecut, o contracţie a pieţei de aceste dimensiuni a fost numită „criza petrolieră”.

În plus, pieţele futures şi de instrumente financiare derivate sunt construite pe preţul produselor petroliere. Cele mai mici distorsiuni ale aprovizionării cu petrol sunt amplificate şi au un impact semnificativ pe pieţele globale de energie.

Citeşte şi: Măsura care i-ar putea opri lui Putin ambițiile imperialiste

Cel mai mare risc este totuşi faptul că se va declanşa astfel un montagne-russe al preţurilor, mai dificil pentru cetăţeni, politicieni şi industrie decât o simplă creştere de preţuri, scrie sursa citată.

În fine, este neclar dacă sancţiunile impuse petrolului rus vor avea efectul dorit. Deşi o creştere a preţurilor va avea un efect negativ asupra cetăţenilor şi afacerilor, aceştia vor putea fi ajutaţi de la bugetul de stat.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...