Dan, arcașul

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ne mândrim cu ei, cu sportivii noștri. Mai ales când demonstrează că sunt buni. Mai ales când aduc medalii acasă. Da, suntem săraci. Suntem săracii Europei. Statul de la coada tuturor clasamentelor. Totuși, din când în când, din glodul moldovenesc mai răsare câte un giuvaer. De pildă, Dan Olaru. Un tânăr arcaș despre care am tot auzit zilele acestea. De curând ieșit pe locul doi la nivel mondial la tirul cu arcul la juniori. Stop. Să repet ca să înțelegeți cât de tare este chestia asta. Doar un singur tânăr din lume trage mai bine ca băiatul nostru. Dan este unul dintre cei mai buni tineri arcași din lume. Numai câteva puncte l-au despărțit de primul loc la campionatul mondial de juniori din Turcia. Oare ce a făcut diferența? De ce ar avea nevoie Dan ca să fie primul? Cum poate ajunge cel mai bun? Eu cred, și vă rog să nu-mi luați în nume rău părerea, că Dan are pur și simplu nevoie de… altă țară.

Am tot așteptat să aflu mai multe lucruri despre acest băiat extraordinar, un cetățean moldovean care reușește să fie al doilea cel mai bun arcaș din lume la juniori. Am vrut să văd condițiile în care se antrenează. Ce probleme are? Ce poate face statul ca să-l ajute să fie primul la următoarele jocuri Olimpice. Așteptare în zadar. Colegii mei din presa de la Chișinău suferă de ceea ce eu numesc ”puturoșenie jurnalistică”. Dragii mei colegi sunt buni să facă știri și reportaje din categoria ”ce a mai spus cutare politician?” Non știri, non reportaje. Nu te chinui prea mult. Ca stativ de microfon îl întrebi ceva pe un politician, îl întrebi pe altul – gata subiectul, te duci acasă. Am citit doar câteva știri că tânărul Dan care a devenit ”vicecampion mondial” la tir cu arcul și… atât.

Am îndrăznit să vorbesc chiar eu cu Dan. Ce am aflat? Că în afară de a fi un bun sportiv, este un tânăr modest. Un caracter frumos și un talent pe măsură. Poate că modestia pleacă și din situația “modestă” în care se antrenează. Dan Olaru, dar și ceilalți arcași ai echipei naționale se confruntă cu niscaiva probleme care ne arată de ce… nu-i merităm pe acești tineri sportivi. Să fie clar din capul locului, Dan nu se plânge pe lipsa de fonduri, așa cum fac alți sportivi moldoveni. El spune tranșant, tirul cu arcul nu are nevoie de cine știe ce echimapent sportiv. Arc, săgeți și o mână de fier. Teoretic ceva bani dă statul, iar restul vine din… sponsorizări. Statul, deh, ca statul, de ce să te ajute când poate să te încurce? ”Vrem să putem pleca la majoritatea competițiilor care sunt în programul nostru de antrenament și să nu ne gândim, să nu stăm până în ultima zi – să nu știm dacă vom fi finanțați sau nu”, spune Dan Olaru, un tânăr care trebuie să aibă nervii tari pentru a nimeri în țintă, nu pentru a lupta cu birocrația absurdă moldovenească. Iar asta ar fi cea mai mică problemă. Membrii lotului național la tir cu arcul au respins de curând un atac al… hrăpăreților imobiliari. ”Boierii” moldoveni au vrut să pună laba pe terenul unde se antrenează arcașii moldoveni. Ca într-un film cu haiduci, în loc să se ocupe de țintele lor, arcașii s-au luptat cu interese obscure imobiliare. Într-un final au reușit să zădărnicească ”atacul” imobiliar. Dar nimeni nu bagă mâna în foc că ”boierii” nu vor reveni să-i alunge pe ”haiduci”.

Apropo, terenul este folosit vara pentru antrenamente. Pe timp de iarnă arcașii au nevoie de o sală. Aceasta există, dar este foarte aglomerată. Dan Olaru spun că este pentru cel mult 10 persoane, însă la antrenamente sunt și 25 de sportivi. Cum să faci performanță în aceste condiții? Cum să fii cel mai bun când te înghesui să tragi cu arcul într-o sală plină? Cum să strângi medalii când mintea ți-e ocupată cu altceva? Nu știu. Cu atât mai mult performanțele lui Dan Olaru sunt impresionante. L-am întrebat franc dacă a primit oferte să plece și să tragă cu arcul sub drepelele altor țări. La fel de franc mi-a răspuns că… nu răspunde la această întrebare. Simțul meu de jurnalist îmi spune însă că dacă face o figură bună la Jocurile Olimpice de la Rio vor curge invitațiile. Iar eu nu l-aș învinovăți dacă alege să plece. Așa a plecat și Natalia Valeeva, una dintre cele mai renumite sportive la tir cu arcul din lume. Moldoveancă a fost campioană mondială în 1991, 1995, 1999, 2001. A plecat să reprezinte Italia.

Vitalie Cojocari


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...