Cum vor Plahotniuc, Candu și Diacov să ajungă în viitorul Parlament

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În ultimele două zile i-am văzut pe doi dintre fruntașii grupării politico-mafiote a lui Plahotniuc, care încă se cheamă „Partidul Democrat”, manifestându-și siguranța că structura lor va accede și în viitorul Parlament, chiar dacă vor avea loc anul acesta alegeri anticipate.

Diacov și mai apoi Candu, plini de ei, s-au arătat mai mult decât siguri că gruparea diriguită de șeful lor Plahotniuc va accede și în viitorul Legislativ, întrucât ceea ce numesc ei „Partid Democrat” ar fi „cea mai pregătită” pentru un scrutin electoral.

Și din păcate chiar au dreptate.

În Moldova anului 2016, unde absolut nimic nu mai funcționează normal, gruparea lui Plahotniuc chiar este cea mai pregătită de alegeri anticipate. La fel cum a fost și la 30 noiembrie 2014, atunci când a obținut un scor enorm, de aproape 16%, în pofida faptului că liderul său, Plahotniuc, era și atunci cea mai odioasă figură din țară, cu un antirating de 90%.

Și este pregătită pentru că îi aparține mass-media în proporție de 80-85%, pentru că deține în captivitate Procuratura, CNA, CEC, CCA, toată justiția, dar și pentru că dispune de resurse financiare uriașe.

Iată în ce constă pregătirea Partidului Democrat pentru alegeri. Chiar dacă această grupare este, după cum o și arată ultimele sondaje, la 4% opțiune de vot.

Cum pot accede Plahotniuc, Diacov și Candu în viitorul Parlament

De altfel și în 2014 PD-ul era poziționat în sondaje la maximum 8-9%, ca ulterior să obțină practic dublu în probabil cel mai nelegitim scrutin electoral de după independență.

Iar strategia de atunci o știm bine. O campanie începută încă de la sfârșitul lunii august, cu deplasări cu „autocarul vesel” prin toată Moldova, în ceea ce gruparea lui Plahotniuc a numit „alegeri primare”, adică o modalitate în plus de a corupe populația înfometată a țării.

Apoi au urmat 2 luni de „pomene electorale” sub forma sacilor de cartofi, sacoșelor cu macaroane și a ciocolatei cu trei trandafiri pe ea.

Să ne amintim și de mesele cu Corman, Sîrbu sau Candu pe post de chelneri, organizate la început de campanie și în ultima săptămână, pentru cei mai săraci și înfometați cetățeni.

Iar „cireașa de pe tortul” electoral al lui Plahotniuc a reprezentat-o suta de lei plătită pentru un vot, chiar în ziua alegerilor.

În paralel am avut concertele electorale care au costat milioane de euro. Ultimele 2, din săptămâna în care s-au desfășurat alegerile, la care au participat cele mai scumpe vedete din România și Rusia, au fost transmise live la Prime TV. Doar cheltuielile pe concerte și plata pentru transmisiunea lor a depășit de câteva ori plafonul admis de cheltuieli în campanie, asta însemnând excluderea din cursa electorală.

La fel cum excluderea ar fi trebuit fi aplicată și pentru celelalte „procedee electorale”, menționate mai sus.

În schimb a fost exclus Partidul lui Usatîi, care la un moment dat devenea periculos și nu putea fi admis în Parlament. Așa cum au fost admise în cursa electorală tot felul de clone politice, gen PCRM 2 sau Blocul pentru Uniunea Vamală.

Sau cum sute de angajați de la instituțiile de stat, gen Moldovagaz, Moldtelecom sau CET-uri au fost obligate să doneze milioane de lei în cursa electorală a grupării, fiind amenințați cu concedierea.

Procuratura, CCA și CEC eliberate, iar gruparea nu mai trece niciodată pragul electoral

Toate aceste crime cumulate au permis ca gruparea lui Plahotniuc să acceadă în Parlament cu acel scor extraordinar de mare. Dacă măcar una dintre Procuratură, CCA și CEC ar fi fost independentă, Partidul Democrat nu ar fi trecut niciodată pragul electoral. Pentru că posturile propagandistice ale lui Plahotniuc ar fi fost sancționate până la retragerea licențelor, CEC-ul ar fi exclus gruparea din cursa electorală pentru depășirea cuantumului admis de cheltuieli, iar procuratura ar fi intentat zeci de dosare pentru mită electorală și șantaj.

Când au spus să vor trece pragul electoral și că sunt pregătiți de anticipate, Candu și Diacov aveau în gând campania din 2014, când au acces în Legislativ comițând abateri grave de la legislație.

În niște condiții cât de cât democratice și echitabile, lucrurile ar sta cu totul altfel. Dar chiar și așa, anticipatele oricum vor fi o mare provocare pentru gruparea lui Plahotniuc, care va trebui să folosească instrumente mult mai dure decât în 2014, dar de data aceasta nu pentru a obține 15%, ci măcar cele 6%.

Alex Cozer


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...