Cum ţine Putin în şah Europa cu nişte corvete

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Moscova a început să concentreze o forţă superioară de luptă în Marea Baltică, ca răspuns la consolidarea flancului NATO din bazinul Mării Negre.

Două nave de luptă, presupuse a se îndrepta către flota din Mediterana de Est, au îngroşat recent rândurile Flotei Baltice, ambele vase fiind înarmate cu rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune, anunţă Reuters.

Moscova nu a remis niciun comunicat oficial despre relocarea navelor Serpukhov şi Zeleny Dol în Marea Baltică, dar comentariile unor surse oficiale citate de ziarul Izvestia lasă să se înţeleagă că o nouă divizie de luptă ar urma să fie formată la Kaliningrad, celor două vase urmând să li se alăture alte trei nave de război.

Decizia Rusiei pune pe jar Polonia şi Lituania, două state care se învecinează direct cu enclava militară Kaliningrad, dar, cum noile nave ajunse în Marea Baltică sunt dotate cu rachete Kalibr, îngrijorarea se poate resimţi în rândul tuturor statelor din flancul estic şi nordic al NATO.

„Sub aparenţa a două nave de dimensiuni mici înarmate cu rachete cu rază lungă de acţiune, potenţialele ţinte ale Flotei vor creşte semnificativ în teatrul militar nord-european”, a explicat un oficial din Ministerul Apărării pentru agenţia Interfax.

Conform datelor oficiale prezentate de Moscova, cele două nave trebuiau să facă parte din convoiul deplasat către ţărmul Siriei pentru a participa la operaţiunile militare desfăşurate de Rusia pe frontal sirian, dar NATO şi Suedia au confirmat intrarea lor în Marea Baltică.

Serpukhov şi Zeleny Dol sunt două corvete de clasă medie, dotate cu rachete de croaziera Kalibr, a căror rază de acţiune este de 1.500 km.

Rachetele Kalibr pot fi dotate cu focoase nucleare, dar chiar şi fără acestea, arsenalul deplasat acum spre Kaliningrad sporeşte forţa de atac a Rusiei de 5 ori, după cum susţine Ben Nimmo, analist de securitate în cadrul Consiliului Atlantic.

Motive de îngrijorare

Conform ziarului Izvestia, alte trei corvete de aceeaşi clasă ar urma să fie incluse în Flota Baltică până în 2020, iar pentru Suedia şi Polonia intenţia Moscovei de a spori capacitatea navală din regiune este o adevărată provocare.

„Este o măsură îngrijorătoare şi nu una care să ajute la reducerea tensiunilor din regiune. Acest lucru afectează toate ţările din bazinul Mării Baltice”, a comentat Pete Hulqvist, ministrul suedez al Apărării.

Omologul său din Polonia, Antoni Macierewicz, a avertizat în cadrul reuniunii NATO de la Bruxelles că „mutarea acestor nave în Marea Baltică schimbă balanţa puterii în zonă”.

La începutul acestei luni, Rusia a amplasat în Kaliningrad şi baterii de rachete Iskander, cu focoase nucleare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...