Cum sperie Putin o lume întreagă, chiar dacă se află la conducerea unui stat sărac

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Scopul modernizării rapide a sectorului militar rusesc este să spună lumii: „Suntem o mare putere, trebuie să vă temeți de noi, nu ne ignorați”, scrie David Aaranovitch, în ziarul britanic The Times.

Prin urmare, în opinia sa, prezentarea recenta a rachetei intercontinentale „Sarmat” RS-28 (Satan), care poate distruge teritorii de „dimensiunea Texasului sau Franței” – este de fapt „un mare simbol falic cu multiple focoase nucleare”.

Rusia se comportă ca o „superputere”: își trimite flota în Siria, îi sperie pe vecini, hackerii săi sparg conturile de e-mail ale politicienilor din SUA, scrie Aaranovitch.

Dar, PIB-ul Rusiei este jumătate din cel al Marii Britanii și, în opinia sa, locuitorii din Marea Britanie nu se gândesc la ei înșiși ca la cetățenii unei țări care are „resurse pentru a invada Orientul Mijlociu, trimită portavioane în diverse colţuri ale lumii sau să construiască o nouă generație de tancuri”.

În ciuda recesiunii, care continuă în Rusia de doi ani, Moscova continuă să cheltuiască mai mult pe apărare. Președintele Vladimir Putin a declarat pentru conaționalii săi că „complexul militar-industrial va deveni locomotiva care va trage după sine restul economiei”.

Însă, autorul amintește că, cu un an în urmă, economistul rus Pavel Medvedev a pus ideea sub semnul întrebării: investiția în producția de tancuri nu satisface nevoile pieței interne. Nu poți să cheltuieşti bani de două ori – trebuie să alegi între „arme și unt”.

Aaranovitch compară situația curentă cu cea din URSS de la începutul anilor 1980, atunci când „în Rusia erau multe MIG-uri, dar deficit de hârtie igienică”, magazinele erau goale, dar de sărbători, în fața Mausoleului lui Lenin din Moscova, defilau predecesorii rachetei „Sarmat” MS-28.

Autorul constată că problema Occidentului este că el „supraestimează adversarul și este mult prea pesimist în ceea ce privește el însuși”.

„Rusia este într-o poziție mult mai slabă decât pare, iar noi, în una mult mai bună”, conchide autorul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...