CM 2014: Acţiune în justiţie împotriva FIFA, pentru schimbarea orelor de disputare a meciurilor

by Genko Genko

Sindicatul fotbaliştilor din Brazilia (Fenapaf) a acţionat în justiţie Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA), solicitând ca meciurile de la Cupa Mondială 2014 să nu se dispute la orele în care temperaturile sunt foarte ridicate.

Prin această iniţiativă, sindicatul doreşte ca partidele turneului final să nu se joace între orele locale 13:00 şi 15:00, în oraşele Salvador, Recife, Fortaleza, Natal, Manaus, Brasilia şi Cuiaba, în care temperaturile trec cu uşurinţă de 30 grade Celsius şi, în majoritatea cazurilor, e o umiditate ridicată.

Fenapaf susţine că a realizat un studiu care pune în evidenţă faptul că temperaturile ridicate pot cauza „leziuni neurologice” care pot conduce la comă sau chiar moartea fotbalistului, conform unui comunicat. Conform sindicatului, hidratarea jucătorilor pe durata partidelor „va atenua problema temperaturii, însă nu este suficient”.

Anterior, FIFA a anunţat că vor exista pauze pentru hidratare, câte una pe repriză, la meciurile de la Cupa Mondială, de fiecare dată când temperaturile vor depăşi 32 de grade Celsius. Totodată, s-a decis modificarea orelor de disputare ale unor partide din oraşul Manaus, capitala statului Amazon, în care temperaturile sunt mereu ridicate şi există multă umiditate. Dacă acţiunea Fenapaf va avea succes, FIFA va fi obligată să schimbe orele de disputare în cazul a 19 meciuri programate înainte de ora 17:00 în oraşele vizate.

Printre partidele care vor fi afectate se numără Brazilia – Mexic, Germania – Ghana (Fortaleza), Italia – Uruguay (Natal), SUA – Germania (Recife), Spania – Olanda, Germania – Portugalia, Elveţia – Franţa (Salvador) sau Portugalia – Ghana (Brasilia), precum şi două din optimi şi unul din sferturile de finală.

Aceste ore de disputare au fost alese de FIFA și pentru a da posibilitatea telespectatorilor europeni de a le putea urmări la ore accesibile. Dacă nu vor surveni schimbări, orele de disputare la care telespectatorii din Republica Moldova vor putea vedea meciurile sunt 19:00, 22:00, și 01:00. Un singur meci va începe la 04:00, ora Moldovei, este vorba de cel dintre Japonia și Coasta de Fildeș.

CITIȚI ȘI...