Leul moldovenesc în cădere liberă

by Genko Genko

Leul moldovenesc se devalorizează în continuare în raport cu moneda unică europeană. Banca Naţională a Moldovei (BNM) a stabilit pentru astăzi un curs oficial de 18 lei şi 90 de bani pentru un euro. Valoarea dolarului fiind de 13 lei şi 80 de bani.

În raport cu aceeași perioadă a anilor 2013 și 2012, moneda unică europeană și dolarul SUA au crescut considerabil. Potrivit arhivei BNM, în luna mai 2013 un euro valora 15 lei și 95 de bani, iar un dolar 12 lei și 40 de bani. În aceeași perioada a lui 2012, euro valora 15 lei și 09 bani, iar dolarul 11 lei și 89 de bani.

Deprecierea masivă a valutei naționale în ultimele luni, spunea în februarie curent Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, că se datorează condițiilor meteorologice nefavorabile, dat fiind faptul că leul moldovenesc a început să se devalorizeze în raport cu moneda europeană și dolarul SUA la sfârșitul lunii ianuarie curent.

Amintim că în luna martie, Comisia Parlamentară pentru Economie, Buget și Finanțe a decis inițierea procedurii de demitere a guvernatorului Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu și a fost susținută de 8 dintre cei 12 membri ai comisiei.

Citește și: Drăguțanu riscă să fie demis din funcția de guvernator al BNM

Demisia Guvernatorului au cerut-o și liberal-reformatorii. Aceștia consideră că Drăguțanu este responsabil pentru ”facilitarea tranzacțiilor ilegale în sistemul bancar, dar și pentru politica antinațională care a dus la deprecierea exagerată a valutei naționale și creșterea prețurilor”.

CITIȚI ȘI...