Cel mai bogat om de afaceri din Rusia: Efectul sancţiunilor s-a diminuat. Putin îşi caută succesorul!

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Vladimir Potanin, cel mai bogat om al Rusiei, susţine că efectul sancţiunilor economice aplicate de Occident nu se mai resimte cu aceeaşi intensitate.

Oligarhul, care deţine cea mai mare companie minieră din ţară, GMK Norilsk Nickel, afirmă că investitorii străini revin treptat în Rusia. „Se observă că situaţia politică s-a stabilizat”, afirmă Potanin într-un interviu acordat Bloomberg.

Citeşte şi: Rusia, dispusă să ridice embargoul în cazul a trei state fidele din UE

Relaţii reluate

Începând cu 2014, Rusia a fost subiectul unor sancţiuni economice aplicate de Statele Unite şi Uniunea Europeana ca urmare a anexării Crimeii şi a implicării in conflictul din estul Ucrainei.

Coroborată cu prăbuşirea pieţei petrolului, măsura sancţiunilor economice a produs un şoc puternic în economie, ducând la deprecierea rapidă a rublei şi la o explozie a inflaţiei.

„Investitorii se aşteptau la un nou val de sancţiuni economice. Cred că acum este momentul să revină în Rusia”, susţine Vladimir Potanin, făcând referire şi la recenta vizită în Rusia a şefului diplomaţiei americane, John Kerry.

Averea lui Potanin este estimată la 16,7 miliarde de dolari, acesta deţinând 30% din compania Norilsk Nickel. Firma sa nu a fost afectată de sancţiunile economice, valoarea actuală de piaţă fiind de 32,4 miliarde de dolari.

Citeşte şi: Moscova prognozează un declin mai redus al economiei ruse decât estima anterior

Norilsk Nickel a profitat din plin de şocul declanşat pe piaţa din Rusia, exportând nichelul şi paladiumul contra dolari şi plătind salariile în ţară în ruble.

Poza democratică

Potanin, în vârstă de 54 de ani, face parte din prima generaţie de oligarhi ieşiţi de sub pulpana fostului preşedinte Boris Elţin. Cu toate acestea, refuză să fie numit oligarh şi spune că nu are nicio influenţă în sfera politică.

„Rusia s-a schimbat mult faţă de anii 90, iar acum nimeni nu deţine puterea politică în afară preşedintelui şi a guvernului”, afirmă miliardarul rus.

Mentalitate europeană

În opinia miliardarului, Europa şi Statele Unite eşuează în a-l înţelege pe Vladimir Putin, ca şi dinamica relaţiilor lor cu Rusia, prin ignorarea faptului că naţiunea îşi are propriile interese în timp ce dovedeşte o mentalitate europeană.

Citeşte şi: O parte din economia Rusiei are parte de o revenire surprinzătoare

„Suntem prieteni, dar nu suntem elevi trimişi la colţ în clasă. Ceva s-a schimbat radical de când Rusia şi-a manifestat suportul pentru Statele Unite după atacurile din 11 septembrie 2001″, crede Potanin.

Relaţia sa cu Vladimir Putin, după cum o descrie, este una a unui om de afaceri care discută treburi importante din sectorul minier. Cu toate acestea, cei doi se întâlnesc deseori în timpul meciurilor amicale de hockey.

Cea mai mare provocare pentru Putin este să îşi găsească un succesor mai tânăr care să preia frâiele puterii, admite miliardarul.

„Cred în lideri şi în competiţie. Pentru a alege un lider trebuie să ai o competiţie. Nu e insultător să spui că Rusia e a lui Putin, oamenii îl iubesc. Ruşii au iubit mereu liderii puternici”, mai spune Vladimir Potanin.

Citeşte şi: Cursul nebun al rublei în faţa dolarului a luat sfârşit. Ce se întâmplă mai departe?


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...