O parte din economia Rusiei are parte de o revenire surprinzătoare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Deprecierea rublei a pus o parte din economia Rusiei pe butuci, însă a dat o gură de oxigen unor sectoare importante.

Economia Rusiei s-a contractat cu 1,9%, în primul trimestru din 2015, potrivit datelor anunțate de biroul de statistică din Moscova.

Citeşte şi: Cursul nebun al rublei în faţa dolarului a luat sfârşit. Ce se întâmplă mai departe?

Totuși, unii analiști se așteptau la o scădere mult mai mare a produsului intern brut, astfel că aceste date pot fi interpretate ca o veste bună (dacă vedem partea plină a paharului).

Cei mai mulți specialiști consideră că elementul care a salvat economia de la un colaps fără precedent a fost cel care a declanșat problemele de la început: rubla, potrivit Financial Times

Moneda rusească se află pe o pantă descendentă în fața dolarului încă de la mijlocul anului 2013, însă cel mai abrupt declin l-a înregistrat în decembrie 2014, când a pierdut aproape 50%.

Această mișcare a condus la scumpirea importurilor, însă a oferit o gură de oxigen pentru unele zone ale industriei, notează sursa citată.

Citeşte şi: Economia Rusiei, în prima recesiune din 2009

Costurile denominate în monedă locală și-au redus din valoare. În consecință, consumatorii și companiile au început să se reorienteze către bunurile realizate în Rusia și să renunțe la cele de import.

„Văd o renaștere a industriei rusești, o renaștere pe care am așteptat-o de mult timp”, a transmis Georges Barbey, director general la divizia din Moscova a firmei nemțești Lanxess, ce are activități în sectorul chimic.

„Înainte de depreciere, clienții aveau dificultăți cu fluxul de numerar. Companiile concurente din China, Turcia și Coreea de Sud au devenit o amenințare. Dar salvarea a venit de la deprecierea rublei. De atunci, am observat o revenire din punct de vedere financiar, iar acum se lucrează la capacitatea maximă”, a menționat antreprenorul.

Au avut dreptate oficialii de la Kremlin?

Datele macroeconomice reflectă parțial acest lucru. Scăderea vânzărilor de retail semnalează micșorarea veniturilor gospodăriilor, însă declinul producției industriale a fost mai moderat – chiar dacă a scăzut cu 1,6% în februarie, în martie a fost de -0,6%.

Citeşte şi: Ratingul Lukoil, cea mai mare companie privată de petrol din Rusia, retrogradat de Fitch

Oficialii de la Kremlin au prezis un scenariu asemănător încă de când au pus interdicție la unele bunuri importante din Occident, ca răspuns la sancțiunile războiului din Ucraina.

Ei au susținut sus și tare că situația se va transforma într-o oportunitate de a-și revitaliza industria și sectorul agricol, încurajând substituția unor produse lovite de sancțiuni, cum ar fi componentele pentru arme și echipamentele folosite în extracția gazelor și petrolului.

Nu toată lumea e fericită

Într-adevăr, unele domenii înregistrează creșteri fulminante. Două exemple elocvente pot fi carnea și brânza.

Miratorg și Cherkizovo, doi dintre cei mai mari producători de carne, au raportat venituri și profituri mai mari anul trecut, iar un boost a fost dat și de împrumuturile obținute de la băncile locale.

Citeşte şi: Anexarea Crimeei se întoarce ca un bumerang împotriva lui Putin; Dezastru în sistemul medical

Și industria chimică beneficiază de pe urma deprecierii rublei, în condițiile în care producătorii de fertilizatori precum Acron Group și PhosAgro au înregistrat rezultate mai bune.

Cu toate acestea, unele sectoare se zbat pentru a reveni pe linia de plutire. Industria auto din Rusia a anunțat o scădere a producției din cauza prăbușirii vânzărilor. Și producția de utilaje și echipamente electrice, electronice și optice a avut parte de o contracție în primul trimestru al anului.

Economiștii susțin că, dacă rubla se depreciază în continuare, iar guvernanții nu fac ceva pentru a îmbunătăți mediul de afaceri, substituția importurilor nu va fi decât o furtună într-un pahar cu apă.

Oleg Kouzmin, analist la Renaissance Capital, a menționat că și-ar putea revizui prognoza referitoare la performanța economică a Rusiei de la -4,3% la -3,5%.

Citeşte şi: Moscova, părăsită de străini; Prețurile la chirii se prăbușesc


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...