Cursul nebun al rublei în faţa dolarului a luat sfârşit. Ce se întâmplă mai departe?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Singurul element pozitiv din peisajul economic rusesc pare să fie aprecierea rublei, iar pe acest aspect mizează și oficialii de la Moscova în încercarea lor de a stabiliza țara.

Din ianuarie și până acum, rubla rusească a avut un traseu excelent, apreciindu-se cu peste 21%. Însă, cursul nebun al rublei în fața dolarului pare să ia sfârșit aici, Banca Rusiei decizând joi să plafoneze moneda națională printr-un amplu program de refacere a rezervei valutare, arată New York Times.

Citeşte şi: Economia Rusiei, în prima recesiune din 2009

Răsturnare de situație

Deși moneda rusească mai are de parcurs încă jumătate de drum pentru a reveni la cursul de schimb înregistrat la începutul anului 2014, finanțiștii băncii centrale a Rusiei au decis că este cazul să pună capăt aprecierii acesteia.

Printr-o răsturnare de situație, rubla este ținută în frâu în baza masivelor achiziții de valută de pe piață. Prima tranșă, achiziționată la mijlocul săptămânii, s-a ridicat la 181 de milioane de dolari.

Anul trecut, Banca Rusiei a cheltuit miliarde de dolari în încercarea disperată de a opri declinul monedei în fața dolarului american. În 2014, rubla rusească și hrivna ucraineană erau privite ca cele mai slab performante monede de pe piață.

„Cu siguranță, starea de spirit este alta în Rusia. O mulțime de lucruri au evoluat favorabil în acest an”, apreciază Boris Erenburg, manager în cadrul companiei londoneze Spinnaker Capital Group.

Citeşte şi: Ratingul Lukoil, cea mai mare companie privată de petrol din Rusia, retrogradat de Fitch

Mișcări sincron

Chiar dacă situația politică încă tensionată dintre Moscova și Occident nu anunță o apropiată ridicare a sancțiunilor economice, finanțiștii din Banca Rusiei au știut să își coordoneze pașii după evoluția dolarului.

Pe măsură ce datele statistice privind economia americană au început să arate o față dezamăgitoare, ascensiunea dolarului în piața valutară s-a încetinit, oferind rublei șansa de a recupera din valoarea pierdută în iarnă.

Rubla a evoluat în același fel în care s-a mișcat și euro în ultima lună, moneda europeană atingând săptămâna aceasta, în fața dolarului, valoarea maximă de curs valutar pe ultimele trei luni.

„Este, de fapt, o prăbușire a dolarului cauzată de datele dezamăgitoare care vin de pe piața americană și nu o revenire a euro”, opinează Phyllis Papadavid, strateg valutar în cadrul BNP Paribas.

Citeşte şi: Anexarea Crimeei se întoarce ca un bumerang împotriva lui Putin; Dezastru în sistemul medical

Indicele de referință de pe piața din Rusia, Micex, dă însă semne de revenire, fiind cu 20 de procente mai sus de nivelul înregistrat la începutul anului. Dar, creșterea cea mai însemnată s-a consemnat în ultimele săptămâni.

Inclusiv randamentul obligațiunilor rusești este în scădere, semn că acestea au revenit în atenția cumpărătorilor.

Cursul dolar rublă a ajuns la raportul 1/50 în prezent, în timp ce valoarea cea mai scăzută înregistrată în ultimele luni a fost de 1/80.

„Toată lumea spune că evoluția este mai bună decât era de așteptat. Acum avem o ecuație mai bună pentru profit”, explică Vladimir Miklasevski, economist în cadrul Danske Bank.

Citeşte şi: Moscova, părăsită de străini; Prețurile la chirii se prăbușesc

Plafon impus

Profitând de aprecierea rublei, Banca Rusiei a decis că își reface rezerva valutară cu ajutorul monedei naționale.

Astfel, programul inițiat săptămâna aceasta prevede achiziționarea zilnică a unei sume cuprinsă între 100 și 200 de milioane de dolari de pe piața internă.

Măsura satisface în același timp și nevoile guvernului de la Moscova, ținând sub control evoluția rublei și asigurând o masă monetară suficientă pentru plata salariilor și pensiilor în țară.

Păstrarea rublei la un nivel scăzut are rolul de a sprijini industria și agricultura locală într-o perioadă în care tensiunile geopolitice din jurul Rusiei se întețesc, arată și Yaroslav Lissovolik, economist șef pe relația cu Rusia al Deutsche Bank.

Citeşte şi: (GRAFICE) De ce prețul petrolului se va prăbuși din nou

„O rublă slăbită creează un mediu mai lejer pentru desfășurarea activității întreprinderilor locale care nu sunt nevoite să se angajeze în procese de restructurare și de creștere a productivității și eficienței”, consideră Lissovolik.

Pariu pe recesiune

Cu toate acestea, economia rusă este departe de a fi pictată în culori optimiste. Ministrul de Finanțe al țării a anunțat o revenire a creșterii economice la 2,3% pentru 2016, dar este singurul personaj care s-a încumetat să dea un asemenea pronostic.

De partea cealaltă, Banca Europeană de Dezvoltare mizează anul acesta pe o contracție economică de 4,5 %, în timp ce experții Băncii Mondiale se arată mai moderați: o scădere de doar 3,5% a PIB-ului pe anul în curs.

„Nu suntem la capătul crizei”, a declarat Miklasevski, după anunțarea programului băncii centrale. Inflația și dobânzile mari pentru credite vor crește cu siguranță în urma intervenției în piață a Băncii Rusiei, crede acesta.

Citeşte şi: Putin și-a fixat o nouă țintă: Sacul de bani al Siberiei


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...