(GRAFICE) De ce prețul petrolului se va prăbuși din nou

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Pentru mulți investitori revenirea constantă a prețurilor la petrol și minereuri a reprezentat un motiv de bucurie. Marii bancheri avertizează însă clienții că fenomenul riscă să se dovedească doar un balon de săpun, neavând niciun element de susținere în economia reală.

O nouă prăbușire a prețurilor poate avea loc în vara acestui an, iar Barclays, Morgan Stanley și Deutsche Bank au emis rapoarte în care sfătuiesc investitorii să tranzacționeze prudent pe energie și minereuri, pentru a evita să pice pradă speculațiilor de pe piața produselor derivate, arată ziarul The Telegraph.

Citeşte şi: OPEC face previziuni îngrijorătoare pentru Rusia: Petrolul nu va trece de 100 de dolari în următorul deceniu

Preț nejustificat

Față de luna ianuarie, prețul petrolului a crescut cu aproximativ 40%, deși peisajul economic din China, Statele Unite și la nivel global este caracterizat de anemia producției.

„Atenție, creșterea nu va ține mult! Riscul unei prăbușiri a prețului în piața materiilor prime este din ce în ce mai mare”, avertizează analiștii Barclays.

Tot ei subliniază diferențele existente între prețul materiilor prime tranzacționate la zi și cel înregistrat în tranzacțiile din piața futures, unde totul pare zugrăvit în culori optimiste.

Datele prelucrate de analiștii Barclays arată că rezervele de petrol constituite în Angola și Nigeria depășesc 80 milioane de barili, iar alte cantități importante sunt stocate în Marea Nordului și Mediterană.

Citeşte şi: Decizie controversată: Compania Shell va extrage petrol din Oceanul Arctic
Grafic
Practic, stocurile globale de petrol cresc cu aproximativ un milion de barili pe zi.

În raportul Morgan Stanley se arată că speculanții din piață au tendința să mizeze pe tranzacții futures cu petrol, deși toate statisticile oficiale arată că economia globală are un ritm de creștere sub așteptări.

„Suntem destul de îngrijorați în ceea ce privește prețul petrolului pe al doilea semestru al anului și în 2016″, se menționează în nota analiștilor Morgan Stanley.

Citeşte şi: OPEC: Îmbunătăţirea situaţiei economice în Europa şi SUA nu va duce la creşterea cererii de petrol

Miraj pentru investitori

O situație similară se înregistrează și în tranzacțiile cu minereu de cupru, deși cel mai mare consumator, China, nu dă semne că ar urma să reia o activitate industrială intensă.
Grafic
Citeşte şi: Un zăcământ uriaş de petrol a fost descoperit în sudul Angliei, lângă aeroportul Gatwick

Cu toate acestea, de la începutul anului, minereul de cupru s-a apreciat pe piața futures cu peste 60%, înregistrând cea mai susținută perioadă de creștere a prețului din ultimul deceniu.

În așteptarea șocului

Reversul medaliei ar putea fi înregistrat în luna iunie, susțin analiștii. O analiză Deutsche Bank estimează că fenomenul de revenire al prețului petrolului dă deja semne de oboseală.

„Se întrevăd noi riscuri de prăbușire a pieței pentru vara acestui an”, semnalează banca germană.

Creșterile de durată ale prețului petrolului au fost dictate de obicei de reducerea producției în țările membre OPEC.

Numai că de această dată, cartelul nu se află în spatele acestui fenomen, ba, dimpotrivă, a pompat în piață o cantitate suplimentară de 500.000 de barili/zi din câmpurile Arabiei Saudite.

Citeşte şi: Prețul petrolului continuă să crească; A atins cel mai înalt nivel din ultimele 5 luni

Băncile centrale, în ape tulburi

În cazul în care prețul petrolului este dictat mai mult de exuberanța investitorilor, decât de a o revenire reală a economiei globale, scurt-circuitul ar urma să se producă în curând, iar prăbușirea prețului poate dicta o nouă perioadă de deflație.
Grafic
Acest lucru îi face pe oficialii băncilor centrale să se uite cu îngrijorare la evoluția pieței de energie, dat fiind riscurile aplicării unor politici monetare greșite.

Citeşte şi: OPEC îşi pierde influenţa asupra preţurilor petrolului


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...