Anexarea Crimeei se întoarce ca un bumerang împotriva lui Putin; Dezastru în sistemul medical

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Gravidele din Moscova trebuie să aştepte până la şase săptămâni pentru o ecografie, faţă de trei zile anul trecut. Cei care nu sunt internaţi sunt nevoiţi să-şi plătească analizele de sânge şi radiografiile, gratuite cu 12 luni în urmă.

Astfel de experienţe sunt din ce în ce mai comune în condiţiile în care Rusia îşi restrânge sectorul serviciilor de sănătate pentru a acoperi golurile din buget generate de scăderea preţurilor petrolului, scrie Bloomberg.

Această situaţie a pro­vocat proteste în rândul an­ga­­jaţilor din sistemul me­dical şi nelinişte printre pacienţi şi familiile acestora în con­textul în care o agenţie gu­ver­namentală a anunţat că aceste reduceri au dus la înregistrarea a mii de de­ce­se suplimentare în spitalele din Rusia anul trecut. „Vrem să oferim tratamente de calitate, dar acest lucru este imposibil“, a declarat Albina Strelchenko, medic de familie.

Pe măsură ce amintirea „revigorantă“ a anexării Crimeei de către Rusia lui Putin începe să se estompeze, preocupări mult mai „banale“, cum ar fi sănătatea, educaţia şi pensiile, revin în centrul atenţiei, iar nemulţumirea faţă de guvern este în creştere. Acum, Rusia are un mix de spitale şi clinici publice unde cea mai mare parte a tratamentelor sunt gratuite, şi facilităţi private cu preţuri mult mai mari, dar cu servicii mai bune. Sistemul public s-a îmbunătăţit rapid în ultimul deceniu în condiţiile în care cheltuielile din domeniul sănătăţii au urcat de la 96 dolari pe persoană în anul 2000 la 957 dolari în 2013, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

În acest an, însă, cheltuielile sunt cu 9% mai mici faţă de acum doi ani după ajustarea la inflaţie. „Astfel, promisiunile preşe­din­telui privind majora­rea sa­la­riilor medicilor şi îm­bu­năt­ăţi­rea sistemului sunt im­po­sibil de imple­men­tat“, arată Guzel Ulumbe­ko­va, spe­cia­list în sănătate publică. În 2014, guvernul a iniţiat ceea ce a numit „opti­mi­za­rea“ sis­te­­mu­lui medical, pla­nul fiind de concentrare a resurselor în cele mai im­por­­tante spitale şi închiderea multor facilităţi mai mici.

Până acum, planul a însemnat în cea mai mare parte disponibilizări şi muncă suplimentară pentru cei care au rămas, spun unii doctori.

Potrivit ziarului RBC, care citează documente oficiale, aproape 10.000 de angajaţi din sistemul medical din Moscova şi-au pierdut locurile de muncă anul trecut în condiţiile în care 28 de clinici şi spitale au fost închise.

Până în 2017, autorităţile oraşului intenţionează să disponibilizeze încă 14.000 de oameni.

Camera de Audit, o agenţie guvernamentală care monitorizează bugetul, a anunţat că serviciile medicale de stat au devenit mult mai puţin accesibile pentru o mare parte din populaţie, în special în zonele rurale.

În plus, ruşii plătesc mai mult din buzunar. Anul trecut, aceştia au plătit 8,7 miliarde pentru servicii private sau pentru servicii superioare în cadrul unor facilităţi de stat, cu un sfert mai mult decÅt în 2013.

„Vor să limiteze acoperirea de 100% sub servicii medicale de stat la cei mai săraci locuitori şi birocraţii de top şi tot restul să plătească“, spune Andrei Konoval, preşedinte al sindicatului angajaţilor din sistemul medical Destviye.

Tratarea cancerului a devenit o adevărată problemă, potrivit Podari Zhizn (Oferă Viaţă), o societate de caritate care ajută copiii cu boli grave.

Chiar dacă pacienţii se pot programa pentru un transplant de măduvă în Rusia, care este gratuit, aceştia sunt nevoiţi întotdeauna să suporte diverse costuri, în general peste 20.000 de dolari.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...