Cazul BEM sau cum a intrat Leancă în șantajul împotriva lui Filat

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Am văzut ieri că Leancă își continuă jocul pentru obținerea unui nou mandat de premier. După ce miercuri, în cadrul ședinței Guvernului, ne-a anunțat că gata, el pune piciorul în prag și se apucă de luptat cu corupția, joi deja l-am văzut și în „acțiune”.

Cică a dispus nu știu ce anchetă internațională în cazul BEM și a promis că „vinovații vor răspunde”. Care vinovați, tovarășe Leancă? De unde atâta tupeu? Chiar nu te mustră deloc conștiința? Păi cine a semnat cedarea BEM către Șor? În ce condiții a fost cedată atunci o bancă ce valora cel puțin 1 miliard de lei? Pentru 80 de milioane de lei, atâta cât ar fi plătit statul pentru a participa la noua emisie de acțiuni? Câte miliarde au fost scoase între timp din bancă? Câte miliarde ar mai trebui statul să investească pentru a o scăpa de faliment?

Nu fraților, domnul Plăcintar ne vorbește de anchete internaționale. Ba mai mult, așa, printre altele, dă de înțeles că el chiar ar bănui cine sunt vinovații. Un fel de „nici usturoi n-a mâncat nici gura nu-i miroase”.

Și desigur, naivii, încurajați de o parte a presei, au început a aplauda, a cădea în extaz: „Uite frate cum se întărește Plăcintarul!”.

Nu e decât un joc

Doar că totul nu e decât un joc electoral. Un joc în care Leancă nu e nici pe departe „Regele”, nici măcar „Regina” sau „Turnul”. El nu e decât un „Nebun”, aruncat în luptă pentru a șantaja.

Să nu creadă cineva că decizia Curții Supreme de Justiție, luată cu exact două zile înainte de alegeri este întâmplătoare sau că a influențat-o Leancă în vreun fel. Nu sunt sigur că Leancă își poate influența prea mult șoferul, darămite CSJ-ul.

Situația cu BEM-ul nu este decât un alt instrument de șantaj în negocierile pentru formarea unei noi coaliții de guvernare. Să nu uităm că banca a intrat sub controlul lui Ilan Șor, un apropiat al lui Filat. Apoi a ieșit în prim plan Ioniță, chiar înainte de startul campaniei electorale, acuzându-l pe Filat de „furt” de sute de milioane de lei de la bancă. Cum putea Filat să ia acele credite de acolo dacă nu cu girul conducerii băncii?

Iar vineri iată că s-a decis că această conducere a băncii a adus instituția financiară în pragul falimentului, BEM revenind sub controlul statului.

Miercuri Leancă iese în ședință de Guvern și spune că se apucă de luptat cu corupția, iar joi dispune anchetă internațională la BEM, „tunând” (așa cum poate el, cu vocea tremurândă), că „vinovații vor fi trași la răspundere”. Vinovații care? Șor și Filat?

Bingo!

Filat, șantajat și cu BEM-ul

De fapt Leancă nu face decât să participe la un șantaj la adresa lui Filat. Să ieși tu după 4 zile de la alegeri, în pline negocieri pentru formarea noii coaliții și să dispui anchetă internațională în cazul BEM, promițând „sânge” și știind că porcăriile acolo le-au făcut Filat și Șor, ce poate să însemne?

Vedeți că Leancă nu e deranjat de ce se întâmplă prin alte părți, acolo unde Plahotniuc fură, dar s-a „apucat” de BEM. De ce face acest lucru?

Îl face din aceleași motive pentru care l-a susținut pe Ponta, deși putea foarte ușor să se retragă un pas în spate și să nu susțină pe nimeni. Nici pe Iohannis nici pe Ponta. Așa e-n diplomație. Ești coleg de familie europeană cu Iohannis și prieten cu Ponta, atunci nu susții pe nimeni.

Îl face din exact același motiv prin care, preluând retorica lui Lupu, le-a promis solemn rușilor de două ori în ultimele 3 luni că la Chișinău nici nu se pune problema aderării la NATO.

Îl face exact din același motiv pentru care a luat apă-n gură acum două săptămâni, când Candu le-a propus rușilor Moldtelecomul și Calea Ferată.

Îl face pentru că Plahotniuc probabil i-o fi promis că-l face din nou premier. Doar că aici Plăcintarul nostru ar putea-o da în bară rău de tot.

Sunt șanse foarte mari ca Leancă să aibă de pierdut indiferent de felul în care va acționa Filat. S-ar putea ca Filat să facă troc cu Plahotniuc și să ia funcția de președinte al Parlamentului, iar Plahotniuc să-l pună pe Candu premier (s-ar numi chiar pe el dacă ar permite Bruxelles-ul). În acest caz Leancă nu va rămâne decât un simplu deputat.

Sau Plahotniuc ar putea să-l lase pe Leancă premier pentru câteva luni, iar Lupu să fie numit în fruntea Parlamentului. În această perioadă să înceapă dosarele împotriva lui Filat, să rupă PLDM-ul, iar apoi alături de comuniștii pe care-i controlează să-și formeze cea mai numeroasă fracțiune parlamentară și să revendice și funcția de premier. Leancă ar putea obține la viitorul congres PLDM președinția partidului. Dar în acest caz va fi o slabă consolare, întrucât ar prelua un partid mult mai slăbit decât astăzi.

Există totuși o mică șansă

Singura șansă ca aceste scenarii sumbre să nu se realizeze, iar situația să se schimbe radical, ar fi implicarea în aceste negocieri a SUA și UE. Care să încerce să se impună, precum au făcut-o în Ucraina.

Dar Occidentul s-ar putea implica și impune doar în cazul în care ar avea aici aliați adevărați. Aliații, în aceste condiții, ar putea fi Ghimpu sau Filat. Cu orice risc, dacă mâine unul dintre aceștia doi va ieși și va spune public: „Fraților, noi toți rămânem în Parlament, iar Guvernul îl dăm pe mâna tehnocraților. Ba chiar aducem niște americani și europeni și-i punem să lucreze în instituțiile statului. Depolitizăm totul. Schimbă procurorul general, CNA, CSJ. Ne reformăm!”…ar deveni erou național. Ar intra în istorie.

Doar că și Filat și Ghimpu sunt mult prea mici pentru a face asta. Iar Plahotniuc, folosindu-se de Leancă, prin șantaj, va obține din nou tot ce-și va dori.

Alex Cozer


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...