Câți miniștri europeni vor fi în viitorul Guvern? Cine va conduce Procuratura și CNA?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Moldova a intrat din nou în chinurile formării unui Guvern. La fel ca acum 6 luni, alde Filat, Ghimpu și Lupu se apucă de negocieri, Voronin vine cu propuneri deocheate, iar Dodon spune că numai anticipatele sunt singura soluție.

În același timp, slugile lui Filat și Plahotniuc se produc pe la posturile TV și spun cât de „proeuropeană” este Moldova. Vorbesc despre felul cum au „apreciat” alegătorii partidele „proeuropene”, PLDM, PD, PL și PPEM, care au acumulat „majoritatea absolută” la alegerile locale.

Toți o fac pe „proeuropenii”, vorbesc despre „Moldova europeană”, despre „salvarea parcursului european”, dar în același timp Fenosa anunță că în câteva zile „țara” poate să rămână fără curent electric, dacă kw nu se va scumpi cu un leu cel puțin. Moldova este în pragul falimentului, riscând să intre în incapacitate de plată, să nu aibă cu ce plăti pensiile și salariile, darămite să mai repare vreun drum, o școală sau un spital.

De miliardele furate deja ușor-ușor se uită, partea a doua a investigației efectuată de o companie străină, privind devalizarea băncilor, a devenit istorie. Șor e primar, Drăguțanu e șef BNM, Gurin e procuror, Chetraru e șef la CNA, Plahotniuc și Filat coc de-o nouă alianță.

DA’ noi, noi, ce facem?

Moldova a demonstrat că nu poate produce elite

Moldova a demonstrat în ultimii 25 de ani că nu poate produce elite. Oricât de mult i-ar deranja acest lucru pe glamuroșii care se produc prin studiourile TV sau pe gulerașele albe mai tinere sau mai bătrâne de prin instituțiile de stat, ăsta e un adevăr pur.

În 25 de ani Moldova n-a produs un politician mai de Doamne-ajută, iar alegerile locale din acest an au demonstrat încă odată acest lucru.

În condițiile în care partidele care au guvernat în ultimii 6 ani, aducând Moldova în pragul falimentului, furând miliarde, distrugând sistemul financiar-bancar, îți iau vreo 700 de primari din 850, atunci despre ce mai putem noi vorbi? Mai mult chiar, celelalte 150 de primării merg la unii precum Dodon sau Usatîi.

Iar problema nu este de azi de ieri. Așa s-a întâmplat și pe vremea comuniștilor. Moldova nu are nicio șansă să iasă din acest cerc vicios. Puținii oameni buni pe care-i produce pleacă. Pentru că nu se pot dezvolta la adevărata lor valoare aici, într-un sistem bolnav, putred.

Doar profesioniști din afară mai pot redresa situația

Moldova a ajuns acum la momentul zero. Vine după niște alegeri locale, poate cele mai corupte din istorie, și se pregătește să formeze un nou Guvern.

Cei care se frăsuie acum prin fața microfoanelor și vorbesc despre „asigurarea guvernării” și „parcurs european” sunt Lupu, Filat și Ghimpu. Tot ei, în campania recent încheiată s-au erijat în cei mai mari „proeuropeni”.

Uniunea Europeană și-a pierdut însă încrederea total în Republica Moldova. Faptul că FMI-ul nu a mai venit, că Banca Mondială a spus clar că nu va mai da bani care să fie furați, că UE și-a stopat o parte din finanțări, demonstrează clar că nimeni nu mai are încredere în indivizii care conduc acum Moldova.

Singura soluție viabilă e recâștigarea încrederii Occidentului. Iar această încredere poate fi recâștigată doar dacă Vestul va avea aici, după exemplul Ucrainei, profesioniști care să gestioneze domeniile cheie.

Așa cum s-a întâmplat în statele baltice la începutul anilor ’90, în Bulgaria, ceva mai târziu, Moldova are nevoie acum în Guvern și alte funcții cheie, cum ar fi Procuratura Generală sau CNA, persoane integre și profesioniste, coordonate cu Bruxelles-ul.

Un deziderat pentru care merită să ieși în stradă

Este absolut clar că Filat, și în special Plahotniuc, nu vor accepta niciodată o astfel de variantă. Ghimpu încă mai crâcnește un pic de procuror european, dar văzut cu sacii în căruță, tare mă tem că va uita și de acest lucru.

Cert este însă că Moldova nu are nevoie doar de un procuror european, are nevoie de profesioniști integri în mai multe domenii. În economie și finanțe, justiție, transporturi, interne, domeniile cheie, unde este vorba despre bani mulți și de unde pot porni toate reformele care să miște odată acest car din loc.

În maximum 2-3 săptămâni Moldova va avea un nou Guvern. Două-trei hârburi vor fi înlocuite cu niște oale sparte și se va merge înainte. La BNM, CNA și PG nici nu se vorbește despre schimbări.

Până acum cetățenii au dat dovadă de activism și au demonstrat că sunt în stare să se adune în jurul unor obiective comune. Din păcate, în afară de a striga „jos” și a lansa niște cerințe ignorate cu desăvârșire, din mitingurile de protest nu s-a ales aproape nimic.

Poate doar faptul că Gaburici a conștientizat în ce rahat a fost aruncat și-a hotărât să demisioneze. Acum este cel mai prielnic moment pentru a insista pe schimbări adevărate.

Pentru asta însă este nevoie de voință populară. De presiuni. Suntem în stare să ieșim în stradă, pentru a striga și „sus”. Și nu „sus noi”, dar „sus profesioniști europeni”, coordonați cu partenerii de dezvoltare? Suntem „proeuropeni” adevărați?

Dacă DA, atunci hai s-o demonstrăm!

Alex Cozer

PS: Cel mai „proeuropean” de pe malurile Bâcului, Chirtoacă, ar putea-o porni chiar de la el, dacă tot se pune de o nouă conducere la Primărie. Cum ar fi cu niște europeni care să conducă Transporturile și Finanțele în municipiu?


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...