Care este cel mai sănătos ulei pentru prăjit

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Nu toate tipurile de ulei sunt potrivite pentru prăjit. Dacă nu poți renunța la cartofii prăjiți sau la aripioarele picante în tigaie, este recomandabil să folosești anumite uleiuri care să fie potrivite pentru temperaturile înalte, necesare acestor preparate.

Citeşte şi: (STUDIU) Uleiul de măsline extravirgin: Ce trebuie să ştii şi ce trebuie să eviţi când consumi această esenţă de sănătate

Dacă te gândești la o dietă sănătoasă, ar trebui să excluzi din start preparatele prăjite. Însă, dacă nu poți renunță la aceste plăceri, cauți cu siguranță varianta cea mai sigură pentru uleiul pe care să îl folosești în tigaie. În acest caz trebuie să ții cont, în primul rând, de punctul de ardere (punctul de fum) al uleiului. Aceasta este temperatură de la care grăsimile nesaturate din ulei încep să se descompună și să se transforme în grăsimi trans, iar după această temperatură uleiul va începe să scoată fum și să producă unii compuși cancerigeni. O regulă bună de ținut minte este că un ulei cu cât este mai rafinat, cu atât va avea un punct de ardere mai ridicat.

Pentru prăjire îți trebuie un ulei cu un punct de ardere cât mai ridicat. Prăjirea presupune temperaturi mari, astfel încât alimentele să se gătească rapid și să absoarbă mai puțin ulei în timpul acestui proces. Uleiul de floarea soarelui are cel mai ridicat punct de ardere, dar la fel de bune pot fi uleiul de palmier sau rapiță. Fiecare în parte poate adăuga sau nu o aromă distinctă preparatului sau conține mai multe grăsimi saturate, care sunt considerate nesănătoase.

Cele mai bune uleiuri pentru prăjit, în funcție de punctul de ardere și grăsimi

Într-un regim de viață sănătos ține cont de grăsimile pe care le consumi. Este recomandabil ca grăsimile saturate și grăsimile trans, considerate grăsimi rele care favorizează creșterea colesterolului în sânge, să fie cât mai puține. În uleiurile pentru gătit se găsesc grăsimi bune (mono și polinesaturate), dar prin gătire și prăjire acestea se pot transforma în grăsimi nerecomandate.

Citeşte şi: (STUDIU) Uleiul de măsline extravirgin face miracole pentru sănătatea noastră


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...