(STUDIU) Uleiul de măsline extravirgin: Ce trebuie să ştii şi ce trebuie să eviţi când consumi această esenţă de sănătate

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mulți oameni cumpără ulei de măsline pentru că e gustos și „face bine la sănătate”. Dar de ce merită să stropești salata cu puțin ulei de măsline extravirgin, în locul unui ulei obișnuit? Care sunt, mai precis, beneficiile uleiului de măsline pentru sănătatea ta? Și de ce trebuie să te ferești când cumperi acest aliment? De ce nu e neapărat cazul să te entuziasmezi când verișoara îți aduce, suvenir din Halkidiki, un „ulei de măsline extravirgin” strălucind ademenitor prin sticla transparentă?

Ce înseamnă, mai precis, că uleiul de măsline „face bine la sănătate”?

Se spune des că uleiul de măsline este exact ce recomandă doctorul. Care doctor? De cele mai multe ori, ar fi doctorul cardiolog: e un lucru bine știut că uleiul de măsline consumat într-o cantitate rezonabilă face bine la inimă.

Citeşte şi: (STUDIU) Uleiul de măsline extravirgin face miracole pentru sănătatea noastră

Dincolo de vorbele din popor, acest lucru e verificat științific, dar nu se aplică la orice fel de ulei de acest fel, ci la uleiul de măsline extravirgin – uleiul produs exclusiv prin metode mecanice, fără adaosuri sau alte substanțe chimice menite să „ajute” la producția lui mai rapidă și care respectă norme foarte precise de calitate.

Între altele, un studiu publicat în 2013 de New England Journal of Medicine, citat de CNN.com, arată că o dietă ce conține din belșug ulei de măsline extravirgin scade semnificativ riscul unui atac de cord și alte afecțiuni cardiace.

Medical News Today, citând diverse studii și rapoarte de specialitate, arată că populațiile din zona mediteraneană unde măslinele „sunt la ele acasă”, au o speranța de viață mai ridicată în comparație cu cele din America de Nord sau restul Europei. Tot în zona Mediteranei, riscul unor boli ale inimii, de hipertensiune sau atac de cord este mai scăzut.

Aceeași sursă arată că țara cu cel mai mare consum de ulei de măsline/persoană este Grecia – nu doar în zona Mediteranei, ci din întreaga lume: grecii consumă în medie 24 de litri de ulei de măsline/persoană/an, comparativ cu 15 litri în cazul spaniolilor sau 13 litri în cazul italienilor.

Citeşte şi: Top 8 plante medicinale care te răcoresc în timpul verii

Studiile citate de Medical News Today confirmă, între altele, că:

● Oamenii care consumă în mod regulat ulei de măsline de calitate superioară este mult mai puțin probabil să sufere de boli cardiovasculare, inclusiv hipertensiune, atac de cord, hiperlipidemie (nivel ridicat al trigliceridelor și al colesterolului).
● Consumul de alimente prăjite în ulei de măsline nu duce la o creștere a riscurilor de afecțiuni cardiace.
● Consumul regulat de ulei de măsline contribuie la reducerea inflamațiilor, disfuncțiilor endoteliale (probleme ale vaselor de sânge), trombozelor.
● Uleiul de măsline previne dezvoltarea aterosclerozei.

Pe de altă parte, potrivit PeakHealthAdvocate.com, cercetările au dovedit că uleiul de măsline extravirgin ajută memoria și capacitatea de învățare: el are efecte benefice în privința problemelor de acest tip asociate îmbătrânirii sau unor boli precum Alzheimer.

Ce face ca uleiul de măsline extravirgin să fie atât de sănătos pentru sănătate?

Uleiul de măsline extravirgin conține un tip de grăsime considerată a fi sănătoasă – grăsime mononesaturată, ce contribuie la scăderea nivelului de colesterol și la controlul nivelului de insulină în organism.

Dar, mai presus de toate, uleiul de măsline extravirgin include polifenoli, antioxidanți cu proprietăți medicale deosebite: unii au proprietăți antiinflamatoare, alții previn degradarea celulelor, iar cercetătorii analizează și efectele pe care astfel de compuși le au sau le-ar putea avea asupra sistemului osos, sistemului digestiv, memoriei sau în prevenirea cancerului, potrivit CNN.com.

Citeşte şi: (FOTO şi VIDEO) 10 descoperiri pe care ştiinţa nu le poate explica

În măsline și în uleiul de măsline extravirgin este prezentă în cantitate semnificativă vitamină E, care ajută la protejarea pielii împotriva razelor ultraviolete.

De ce contează ca uleiul de măsline să fie extravirgin și să fie ambalat și depozitat în anumite condiții?

Gândește-te la sticla aceea de ulei de măsline adusă de verișoară ca suvenir din Halkidiki. E transparentă, să se vadă mai bine și să fie mai ademenitor conținutul? Are etichetă „de luat ochii turiștilor” și sunt șanse mari să fi fost cumpărată de la vreo tarabă de suveniruri, pe străzile însorite ale unei stațiuni elene? Atunci, nu te entuziasma prea tare de acest cadou – nu contează doar că e „adus de la mama lui”

Toate proprietățile benefice pentru sănătate ale uleiului de măsline țin de substanțe care există doar în uleiul stors din fruct în condiții anume și conservat fără aditivi, în anumite recipiente. Aceste proprietăți sunt specifice uleiului de măsline extravirgin, nu în uleiul stors din resturi de măsline sau „îmbogățit” cu diverse alte substanțe.

Polifenolii din uleiul de măsline se degradează în timp, ei având rolul natural de a preveni degradarea măslinei pe măsură ce fructul îmbătrânește. Lumina și căldura deteriorează uleiul de măsline care, prin oxidare, își schimbă compoziția chimică, afectând antioxidanții și alte substanțe benefice pentru organism.

Citeşte şi: (STUDIU) 11 alimente care îți provoacă foame după ce le consumi

Acest lucru înseamnă că uleiul de măsline extravirgin, pentru a-și păstra calitatea și proprietățile, trebuie păstrat în locuri răcoroase, iar recipientele trebuie să nu permită ca lumina să intre în contact cu lichidul. Este ideal ca uleiul de măsline extravirgin să fie ținut fie în cutii metalice, fie în recipiente de sticlă verde, brună sau alte culori închise, ce îl protejează de lumină.

Deci nu în sticle transparente, nu în recipiente ținute în soare sau pe lângă aragaz.

Mulțumește-i, totuși, verișoarei: intenția contează!


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...