(STUDIU) Uleiul de măsline extravirgin face miracole pentru sănătatea noastră

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Datorită antioxidanţilor şi grăsimilor care se află în compunerea uleiului de măsline, acesta inhibă dezvoltarea cancerului de sân, de colon şi de prostată. Studiile arată că femeile şi bărbaţii care consumă regulat ulei de măsline extravirgin 100%, nu cel contrafăcut, care mai mult rău ne face, au şanse mai mici de a se îmbolnăvi de cancer.

Uleiul extravirgin de măsline este considerat ca un adevărat elixir pentru sănătate. Oamenii de știință din întreaga lume nu au nici o îndoială că: „alimentându-ne cu substanțe naturale, fructe și legume în special, ne asigurăm o viaţă sănătoasă.” Uleiul de măsline extravirgin este printre grăsimi de origine vegetală, cel mai bogat din punct de vedere nutriţional.

Un litru de ulei cântăreşte 925 de grame, iar o linguriţă egală cu 5 grame conţine 45 de calorii. Lipidele conținute în el sunt în număr de 99, dintre care 25 sunt acizi grași, 76 acizi grași mononesaturați, 9 acizi grași polinesaturaţi. Studii recente au arătat că administrarea de ulei de măsline pacienţilor ce suferă de hipercolesterolemie, a adus la reducerea colesterolul total şi la creşterea lipoproteinelor bune.

Meritul în această situaţie îi aparţine acidului oleic, care favorizează fluidizarea sângelui. Uleiul de măsline extravirgin este, de asemenea, bogat în vitamina E, este un puternic antioxidant şi este util în prevenirea multor tipuri de cancer.

Pe lângă protecţia împotriva cancerului, cercetările efectuate până în prezent arată că uleiul de măsline:

Luptă împotriva bolilor de inimă

Oamenii de ştiinţă au comparat efectul unei diete bogate în grăsimi monosaturate, ca cele conţinute de uleiul de măsline, cu dieta tipică englezească, bogată în grăsimi polisaturate.
După 60 de zile de dietă în care a fost introdus uleiul de măsline, s-a micşorat semnificativ nivelul adeziunii moleculelor de sânge ce rezulta în urma inflamării arterelor. Inflamaţia cronică deteriorează serios arterele şi poate duce la ateroscleroză.

Previne ulcerul stomacal

Uleiul de măsline are proprietatea de a preveni şi trata infecţiile cu bacteria Helicobacter Pylori, responsabilă de numeroasele cazuri de gastrită şi ulcer peptic. Uleiul de măsline extravirgin este unul dintre puţinele uleiuri vegetale cu un conţinut crescut de polifenoli. În urma experimentului efectuat de o echipă de cercetători spanioli (care au încercat o simulare în laborator a acţiunii uleiului de măsline în stomac) s-a constatat ca polifenolii au rămas stabili ore întregi în ciuda acidităţii prezente în stomac.

Reduce colesterolul

Colesterolul este o substanță ce provine din produsele alimentare de origine animală. Acidul oleic din triacylglyceroli conţinut în uleiul de măsline extravirgin reduce nivelul colesterolului LDL (colesterolul rău) fără scăderea HDL colesterolului bun, și dimpotrivă, în unele cazuri, mărindu-l. A fost demonstrat faptul ca un consum de ulei de măsline reduce riscul de boli de inima şi previne reapariția lor după primul eveniment coronarian.

Scade riscul de artrită

Cercetările au demonstrat că o creştere a consumului de ulei de măsline reduce riscul artritei cronice.

Ajută la prevenirea osteoporozei

Dieta cu ulei de măsline are beneficii pozitive de sănătate pentru calcifierea oaselor și facilitează absorbția calciului. Astfel consumul de ulei de măsline este foarte important şi în perioada de creștere și mai târziu, pentru prevenirea osteoporozei. Studiile arată că persoanele care consumă ulei de măsline au niveluri mai ridicate de osteocalcină, care ajută la formarea oaselor sănătoase. Cazurile de osteoporoză sunt, de asemenea, mai puține în țările mediteraneene decât în restul Europei. Osteocalcina este asociată cu secreţia de insulină, care ar putea ajuta la prevenirea diabetului zaharat.

Protejează împotriva diabetului

Consumul de ulei de măsline poate ajuta la prevenirea sau întârzierea diabetului zaharat prin îmbunătățirea sensibilității la insulină și controlul nivelului de zahăr din sânge. Acesta este considerat a fi un bun tratament al bolii, deoarece crește colesterolul bun, scade lipoproteinele cu densitate mică, realizând un mai bun control al nivelului de zahăr din sânge și scăzând tensiunea arterială. O dietă ce include ulei de măsline este perfect potrivită pentru diabetici.

Ajută la scăderea hipertensiunea arterială

Aproape 1 miliard de oameni la nivel mondial suferă de hipertensiune arterială și o altă jumătate de miliard mai este așteptata în următorii 10 ani. Consumul regulat de ulei de măsline echilibrează atât presiunea sistolică cât și diastolică. A fost dovedit că adăugarea de ulei de măsline extravirgin în dietă fără alte modificări are ca efect scăderea hipertensiunii arteriale.

Benefic în timpul sarcinii şi alăptării

În timpul sarcinii şi alăptării, este recomandat să se consume mai multe grăsimi, Desigur, de preferință grăsimi mononesaturate și de a reduce cât mai mult posibil, grăsimile saturate. Consumul de ulei de măsline în timpul sarcinii previne hipercolesterolemia şi ateroscleroza, are un efect bun asupra mineralizării osoase și dezvoltării oaselor în timpul copilăriei. Uleiul de măsline, ca o mare sursă de vitamina E va ajuta mama să furnizeze această vitamină bebeluşului prin alăptare, care este recomandată, deoarece are beneficii de sănătate și efecte favorabile pentru sistemul hepato-biliar al nou-născuților.

Menţine greutatea corporală

Datorită acizilor graşi pe care îi are în componenţa sa, uleiul de măsline reduce pofta de mâncare şi stimulează metabolismul pentru a arde caloriile într-un ritm mai accelerat. De multe ori persoanele care merg la medicii nutriţionişti au în dietă introdus uleiul de măsline, pentru a înlocui celelalte grăsimi din dieta zilnică. Dacă doriţi scăderea în greutate sau menţinerea acesteia trebuie să introduceţi uleiul de măsline în alimentaţie.

Recomandare. Alegeţi pentru consum uleiul de măsline extravirgin. Acesta păstrează toate calităţile nutriţionale, deoarece este obţinut prin presarea la rece a măslinelor culese.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...