Avertismentul președintelui CSM după ce cinci judecători ai CSJ și-au dat demisia: Atmosfera este tensionată. Demisiile pot continua

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cinci judecători de la Curtea Supremă de Justiție, unii dintre ei cu o experiență de circa 30 de ani în domeniu, și-a depus cererile de demisie, ieri aceasta fiind acceptate de Consiliul Superior al Magistraturii. Președintele CSM, Victor Micu, susține că, deși cererile au la bază „motive personale”, magistrații sunt nemulțumiți de noua lege a salarizării, propusă de Ministerul Finanțelor, care ar reduce salariile judecătorilor. Mai mult, potrivit lui Micu, situația este una „tensionată” și mai mulți magistrați ar putea pleca din sistem.

„Ei au plecat din motive personale, dar realitatea este că au plecat din cauză că se diminuează salariul și, implicit, pensia. Ministerul Finanțelor ne spune că va fi indexare. Da, va fi indexare, dar nu se știe cât – un an, doi. Problema este că atunci când se calculează pensia, se calculează din salariul care este stabilit și nu din toate indexările și sporurile. Automat, se micșorează salariul și pensia. La Curtea Supremă de Justiție în jur de patru mii de lei”, a spus Victor Micu într-un interviu pentru Bizlaw.md.

„Atmosfera este tensionată. Aveți dreptate, au plecat cinci judecători de la Curtea Supremă de Justiție. Unii judecători trebuiau să plece în 2019, pentru că împlinesc 65 de ani. Sunt persoane care trebuiau să plece în demisie, în legătură cu atingerea plafonului de vârstă, peste cinci ani. Au plecat însă din cauza proiectului legii salarizării”, a adăugat Micu.

Vedeți și: Cinci judecători cu experiență din cadrul CSJ și-au dat demisia! CSM regretă decizia acestora, dar le-a acceptat voința

În opinia membrilor CSM, prin proiectul unic de salarizare se încalcă independența sistemului judecătoresc. Asta deoarece acum salariile magistraților sunt stabilite ținând cont de salariul mediu pe economie de anul precedent, iar conform proiectului nou acesta se va stabili prin Legea bugetului, la propunerea Executivului. „Noi am considerat că prin faptul dat, că Executivul stabilește cuantumul salariului, se încalcă independența sistemului judecătoresc. Dacă Executivul va dori, îl va mări, dacă nu va dori, nu-l va mări. Clar că trebuie să fie niște explicații în acest sens”, a opinat președintele CSM.

Potrivit președintelui Consiliului Superior al Magistraturii în Moldova sunt mai puțin de 500 de judecători, deci, „nu este o povară”, consideră Micu. „E clar că există niște cheltuieli suplimentare, dar totuși sistemul judecătoresc trebuie să fie asigurat pe deplin. Eu vorbesc de salarizare și de toate celelalte ce se referă la sistemul judecătoresc”, a mai spus președintele CSM.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...