97 de ani de la Unirea Basarabiei cu România: Conferințe, marșuri, hore ale unirii și o Mare Adunare Tricoloră, la Chișinău

by Genko Genko

Primăria municipiului Chișinău, în parteneriat cu Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei, cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, organizează, la 27 martie, o serie de manifestări culturale cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România.

Potrivit programul manifestărilor, în cursul dimineții de vineri va avea loc o depunere de flori la mormintele deputaților care au făcut parte din Sfatul Țării și care sunt înmormântați la cimitirul central din capitală, după care va urma deschiderea a două expoziții — una de fotografii istorice sub genericul „Sfatul Țării — Primul Parlament al Basarabiei”, organizată de Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei, și o alta de drapele istorice din colecția colonelului Petru Costin, înscrisă în Cartea Recordurilor GUINESS, organizată cu sprijinul Muzeului Serviciului Vamal și al Centrului de Cultură și Istorie Militară.

Programul de manifestări mai include și organizarea conferinței științifice „Unitate Națională — Identitate Europeană”, la care vor participa personalități marcante din diverse domenii: istorici, politicieni, foști deputați ai primului Parlament al Republicii Moldova, ales în mod democratic (1990-1994). Conferința va avea loc în incinta Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, chiar în clădirea unde, la 27 martie 1918, deputații Sfatului Țării au votat Unirea Basarabiei cu România.

Împlinirea a 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu România va fi marcată la Chișinău și prin organizarea unei Hore a Unirii. Evenimentul, ce se va desfășura sub genericul „Hai să dăm mână cu mână”, face parte dintr-o serie de manifestări desfășurate în cadrul Universității de Stat din Moldova.

În cadrul manifestării, studenții vor fi informați cu privire la semnificația datei de 27 martie 1918 și se vor lua parte la o Horă a Unirii, după care va fi organizat un marș de solidaritate către Ambasada României.

Manifestările dedicate Zilei Unirii Basarabiei cu România vor continua și în celelalte zile, duminică urmând să fie organizată în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău o Mare Adunare Tricoloră.

La 27 martie 2015 se împlinesc 97 de ani de la votarea de către Sfatul Țării a Unirii Basarabiei cu România, în 1918. 22 de ani mai târziu, la 28 iunie 1940, ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov, trupele sovietice reocupă Basarabia și o anexează la Uniunea Sovietică.

CITIȚI ȘI...