BNM menține rata de bază la 13,5%, pentru a nu permite deprecierea leului

by Genko Genko

Consiliul de administraţie al BNM a decis vineri, prin vot unanim, să mențină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 13,5% anual, pentru a nu permite o depreciere a monedei naționale.

Este o acțiune care nu-i poate bucura pe cei care iau credite, întrucât în urma acestei decizii, rata dobânzii va rămâne la 16,5%. De asemenea, rata dobânzii la depozite se va menține la 10,5%.

BNM își motivează decizia de a menține rata de bază prin faptul că „activitatea economică slabă din țările zonei euro și recesiunea din Federația Rusă – principalii parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova – , induc riscuri de diminuare a veniturilor valutare ale populaţiei şi ale exportatorilor autohtoni pe termen scurt, prin intermediul canalului comerţului extern şi al remiterilor populaţiei, ceea ce poate influenţa dinamica ratei de schimb a monedei naţionale şi, ulterior, evoluţia inflaţiei”.

Totodat, „escaladarea tensiunii geopolitice din regiune ar putea determina presiuni inflaţioniste suplimentare”, se arată într-un comunicat al BNM.

BNM a decis să majoreze rata de bază de la 8,5% la 13,5% la 17 februarie, atunci când leul moldovenesc ajunsese să fie tranzacționat la casele de schimb valutar și la 30 de unități pentru un euro și 26 pentru un dolar american.

CITIȚI ȘI...