Viitorul președinte, lipsit de noi atribuții; Fără control asupra SIS și SPPS

by Genko Genko

Deși pentru prima dată în ultimii 20 de ani avem un președinte ales de popor, atribuțiile acestuia vor fi și mai limitate decât ale șefilor de stat care au fost votați până în prezent de către Parlament.

Deputații din actuala coaliție majoritară au votat în ședința de vineri a Parlamentului un proiect de lege privind modificarea și completarea actelor legislative care reglementează activitățile Serviciului Pază și Protecție de Stat (SPPS) și Serviciului de Informații și Securitate (SIS).

Astfel, directorul SIS nu va mai fi propus de către președinte, ca până în prezent, ci de Parlament, propunerea putând veni de la minimum 10 deputați.

S-a modificat și procedura de eliberare a șefului SIS. Dacă astăzi legea prevede ca președintele să propună destituirea acestuia, după modificare acest lucru va putea fi făcut și la propunerea a 1/3 din deputații aleși.

Mai mult decât atât, noul proiect prevede ca activitatea SIS să treacă sub control parlamentar, după ce până în prezent instituția Președinției avea această atribuție.

Același proiect de lege îl lasă pe viitorul președinte și fără controlul asupra Serviciului Pază și Protecție de Stat, care încă de la înființarea sa a fost un serviciu aflat la latitudinea șefului satului.

Astfel, deputații au votat ca SPPS să nu mai fie un „Serviciu”, ci un „Centru”, care să nu aibă „director”, ci doar un șef”.

SPPS va trece sub controlul SIS, iar în continuare directorul Serviciului de Informații și Securitate să decidă cine se va bucura de protecția SPPS.

Mai mult, dacă până acum SPPS era condus de un director, numit şi eliberat din funcţie de preşedintele Republicii Moldova, la propunerea prim-ministrului, legea în noua redacție prevede că structura „Centrului de Protecție și Pază de Stat” să fie stabilită de către directorul SIS.

Socialiștii au criticat dur acest proiect, calificându-l drept o tentativă de a-l lipsi pe viitorul președinte de pârghii.

CITIȚI ȘI...