(VIDEO) Malaysia Airlines 370: Misterul se adâncește

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Misterul asupra zborului Malaysia Airlines 370, de pe ruta Kuala Lumpur – Beijing se adâncește tot mai mult la aproape 10 zile de la dispariție.

Astfel, CNN anunță, citând presa malaeziană, că imediat după ce a dispărut de pe radare aeronava Boeing 777 ar fi coborât la o altitudine de sub 2000 de metri, zburând prin zone muntoase, pentru a evita astfel radarele. Cei de la CNN adaugă însă că aceasta nu este o versine oficială, ea alăturându-se ultimelor presupuneri care s-au făcut, precum că avionul ar fi zburat în Pakistan sau că s-ar fi prăpușit în Oceanul Indian.

Așadar, unde este avionul?

În același context, Pakistanul neagă vehement această posibilitate, spunând că radarele lor nu au înregistrat niciun semnal de la zborul 370. Autoritățile indiene, țară asupra căreia este posibil să fi zburat Boeing-ul, au negat și ele orice posibilitate de acest fel.

Și experții în aeronautică spun că sunt mici șanse ca avionul după ce a fost deturnat să fi zburat în nord, spre Pakistan, India sau Kazahstan, pentru că zona este una foarte bine monitorizată de către radare sau sateliți, unele instalații de acest fel, ca cele din Afganistan, aparținând chiar SUA. Așadar, este mult mai vehiculată ideea că avionul ar fi luat-o înspre sud vest și s-ar fi prăbușit undeva în Oceanul Indian.

26 de țări, în căutarea Boeing-ului 777

În ultimul timp s-a vehiculat foarte mult posibilitatea că avionul ar fi fost deturnat pentru a fi folosit ulterior ca o armă de către teroriști. Această posibilitate le-a dat speranțe rudelor celor 239 de persoane aflate la bord, pentru că în cazul unei deturnări ar exista șanse că apropiații lor să fie încă în viață.

În același timp, informația a pus pe jar autoritățile din întreaga lume, acum 26 de țări fiind implicate în operațiunea de căutare a aeronavei. Shawn Pruchnicki, profesor universitar în securitate aeronautică și investigarea accidentelor aviatice, a declarat pentru CNN că ”este esențial ca aeronava să fie găsită în cel mai scurt timp posibil. Mai ales că ea ar putea fi folosită drept armă, deci pentru a pregăti avionul de către eventualii teroriști e nevoie de ceva timp”.

Sunt implicați piloții în deturnare?

Continuă și învestigațiile în legătură cu cei doi piloți, asupra cărora planează suspiciuni cum că ar fi fost implicați în deturnare. Astfel, Ahmad Jauhari Yahya, președintele Malaysia Airlines, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că ultimul mesaj care a fost transmis către turnul de control i-ar fi aparținut copilotului și nu căpitanului, așa cum în mod normal ar trebui să se întâmple.

Problema centrală este să se afle cine deţinea controlul asupra avionului în momentul în care a dispărut de pe ecranele radarelor civile, în urma unei ”acţiuni deliberate”, potrivit autorităţilor malaysiene.

Presupusul mesaj al copilotului – ”Ei, bine, noapte bună” – a fost recepţionat după 12 minute de la dezactivarea voită, de către o persoană prezentă în cabină, a sistemului ACARS (Aircraft Communication Addressing And Reporting System), care permite efectuarea schimbului de informaţii între avion, în timp ce zboară, şi centrul operaţional al unei companii aeriene.

Transponderul, alt dispozitiv crucial, care transmite informaţii despre poziţia avionului, a fost dezactivat în mod manual la două minute după acest mesaj.

Mai jos vă prezentăm un material video al celor de la CNN, în care experții vorbesc despre posibilele destinații pe care aeronava putea să le aibă după ce a dispărut de pe radare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...