(VIDEO) Evgheni Şevciuk vrea un „divorţ civilizat” între Transnistria şi Republica Moldova

by Genko Genko

„Semnarea Acordului de Liber Schimb între Chișinău și Bruxelles va avea consecințe negative pentru Transnistria”, a declarat liderul regimului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, într-un interviu pentru Euronews. În acest context, acesta a reiterat că „cea mai bună soluţie” ar fi un „divorţ civilizat” între Transnistria şi Republica Moldova.

„În general, semnarea acestui acord (Acordului de Liber Schimb n.r.) va avea un impact economic negativ pentru noi, deoarece nu am participat la negocieri. Desigur, există anumite elemente pozitive, însă, sunt aspecte mult mai negative. De-a lungul discuțiilor am spus clar și pentru toată lumea despre efectele negative ale acestui acord”, a spus Șevciuk.

Întrebat dacă ia în calcul o eventuală reintegrare, liderul transnistrean a declarat că „reunificarea ar fi o idee bună dacă nu ar exista unele contradicţii”. Acesta a precizat că locuitorii regiunii transnistrene nu vor reunificarea cu Republica Moldova, prezentând drept argument referendumul din 2006 pentru independenţa Transnistriei, la care peste 96% dintre votanţi au respins o eventuală reintegrare.

„Primul nostru obiectiv este, bineînţeles, obţinerea independenţei şi recunoaşterea acesteia de către comunitatea internaţională. Vrem ca voinţa poporului Transnistriei să fie luată în considerare”, a afirmat Şevciuk.

Pe de altă parte, liderul transnistrean a respins informaţiile potrivit cărora bărbaţi înarmaţi din Transnistria ar participa la operaţiunile din Ucraina.

„Aceste informaţii, răspândite de presa ucraineană şi chiar de autorităţile ucrainene, sunt false. M-am întâlnit cu ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova şi cu reprezentantul special ucrainean pentru negocierile între R.Moldova şi Transnistria şi ei au dezminţit în mod oficial aceste informaţii”, a declarat el.

„Suntem foarte îngrijoraţi în legătură cu ceea ce întâmplă în Ucraina şi sperăm că nu vor exista consecinţe pentru noi”, a adăugat el, cerând autorităţilor de la Kiev să renunţe la „utilizarea forţei”, a mai spus Evgheni Şevciuk.

Mai jos vedeți interviul integral, acordat de liderul regimului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, pentru Euronews:

CITIȚI ȘI...