(FOTO) Descoperiri uimitoare ale NASA care au pătruns secretele Universului

by Genko Genko

Agenţia spaţială americană NASA a conceput de-a lungul vremii numeroase invenţii uimitoare, cu ajutorul cărora a reuşit să pătrundă în cele mai adânci locuri din Univers. Multe secrete ale acestei lumi au fost descoperite de sondele spaţiale, precum Voyager sau de roverul Curiosity, care a ajuns pe planeta Marte.

Agenţia NASA a fost sinonimă cu invenţia încă de la înfiinţarea ei, în anul 1958, potrivit Space.

În prima perioada, dintre anii 1961 şi 1972, au fost nenumărate programe spaţiale, într-un ritm accelerat, care au avut un real succes.

Ulterior bugetul NASA a mai scăzut de la maximul atins în anul 1966 de aproape 5% din cel naţional şi până la aproximativ 1% în anii ’70, ’80 si ’90.

Vă prezentăm cele mai interesante invenţii ale NASA realizate în ultimii 40 de ani:

Voyager

NASA a pus la cale un program prin care se intenţiona explorarea celei mai mari părţi a sistemului solar. Astfel, misiunea Voyager a cuprins studierea celor mai importante planete, precum Marte, Venus, Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun.

Cele două sonde spaţiale Voyager 1 şi 2 au fost lansate în anul 1977 şi ele transmit date de aproape 38 de ani, iar Voyager 1 a ieşit din sistemul nostru solar de anul trecut.
Voyageur

Costumele spaţiale pentru misiunile Apollo pe Lună

La începutul anilor ’60, inginerii de la NASA au proiectat costumele spaţiale pentru 15 zboruri, dar şi navetele Mercury şi Gemini.

Şi fiecare costum spaţial a fost un pic mai bun faţă de predecesoarele. Pentru misiunile lunare Apollo, NASA a inovat rapid, a conceput şi testat o duzină de modele înainte de Apollo 11.

Motorul de rachetă F1

La sfârşitul anilor ’50, America era în suferinţă în privinţa rachetelor. Ruşii au avut rachete mai bune decât ale americanilor. Atunci, US Air Force a comandat unei companii din California construirea celui mai mare motor pentru rachetă din acea vreme.

Acesta a fost F1, iar el a fost folosit la zborurile Apollo. Proiectul a costat 1,5 milioane de lire sterline.

Navetele spaţiale

NASA a construit nu mai puţin de cinci navete spaţiale, care au fost proiectate pentru a efectua cel puţin 30 de misiuni spaţiale. Aceste nave uimitoare au fost Chhalenger, Columbia, Discovery, Atlantis şi Endeavour.

În ciuda a două accidente mortale, flota spaţiala a realizat 134 de zboruri în cosmos.
untitled
Roverul Curiosity

Programul care a costat 2,5 miliarde de dolari a fost unul dintre cele mai ambiţioase ale NASA. „Am atins solul. Suntem în siguranţă”, aceste cuvinte ale directorului programului NASA încheiau un deceniu de cercetare, care s-a terminat cu aterizarea cu succes a roverului Curiosity pe Marte.
Rover

Staţia spaţială internaţională

Staţia spaţială (ISS) este cel mai mare şi mai complex proiect spaţial care a fost realizat pe Pământ. Construcţia a combinat mai multe programe spaţiale separate ale mai multor ţări, incluzând Statele Unite, Rusia, Japonia şi ţări din Europa.

ISS este mai mare decât un teren de fotbal şi a costat 150 de miliarde de dolari. Staţia este prevăzută să rămână pe orbită până în anul 2024.

CITIȚI ȘI...