(VIDEO) Anunț istoric: NASA confirmă existența apei lichide pe Marte

by Genko Genko

Agenția aerospațială americană, NASA, a anunțat că a găsit „cele mai solide dovezi” de până acum privind existența apei în stare lichidă pe planeta Marte.

Cercetători ai NASA afirmă, într-un studiu publicat în revista Geoscience, că au găsit semne care indică prezenţa unor săruri minerale hidratate ce nu se pot forma fără prezenţa apei.

Potrivit co-autorilor studiului, momentan au fost descoperite doar urmele lăsate de râuri care curg în timpul verii, dar se usucă în lunile când temperaturile scad.

Astrofizicienii au emis de mult timp ipoteza că aceste urme care apar sezonier pe Marte ar putea fi formate de scurgeri alcătuite din soluţii sărate.

„Acest lucru, cred eu, ne dă un indiciu asupra zonelor în care ar trebui să privim mai cu atenţie”, a spus Alfred McEwen, cercetător principal al High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE), în cadrul University of Arizona din Tucson şi co-autor al studiului.

Întrebat dacă descoperirea anunţată azi e dovada de necontestat a prezenţei apei lichide pe Planeta Roşie, McEwan a declarat: „Aş spune aproape”.

Încă din 2011 specialiştii de la NASA anunţau că au descoperit pentru prima dată urme ce ar putea dovedi prezenţa apei în stare lichidă pe Marte, o descoperire care ar oferi noi perspective pentru explorarea planetei roşii şi pentru organizarea unor expediţii cu echipaj uman. De asemenea, la începutul anului, NASA a prezentat dovezi ale existenţei unui ocean care a acoperit jumătate din emisfera nordică a planetei Marte în trecutul foarte îndepărtat.

Potrivit The New York Times, această descoperire istorică face ca şansele de a găsi viaţă pe Marte să crească vertiginos.

CITIȚI ȘI...