(VIDEO) Alessandro Volta, de la care provine numele voltului, omagiat de Google

by Genko Genko

Alessandro Volta, celebrul fizician italian care a inventat pila electrică şi al cărui nume a fost dat unităţii de măsură a tensiunii electrice (volt), este omagiat de Google printr-un Doodle pe 18 februarie, la 270 de ani de la naşterea sa.

Contribuţia lui Alessandro Volta în domeniul fizicii şi al electricităţii în special a fost deosebit de importantă, fiind punctul de plecare pentru numeroase cercetări şi descoperiri ulterioare. A făcut cercetări şi în domeniile chimiei (în 1778 a fost primul savant care a izolat metanul, principalul constituent al gazului natural), meteorologiei (a inventat electrometrul, instrument de măsurare a electricităţii atmosferice).

Printre cele mai cunoscute invenţii ale lui Alessandro Volta se numără:

– electroforul (un instrument pentru acumularea de electricitate statică – care stă la baza condensatoarelor utilizate şi astazi) (1774)

– electroscopul (un instrument care permite evidenţierea diferenţelor de potenţial) (1775)

– prima baterie electrică din istorie, aşa-numita „pilă voltaică” – „strămoşul” bateriilor electrice, ce permitea transformarea energiei chimice în energie electrică. (1800)

Cea mai cunoscută invenţie a lui Alessandro Volta rămâne însă pila electrică. Această invenţie constă dintr-o coloană verticală compusă dintr-o succesiune de 1 disc de cupru/1 disc de hârtie îmbibată în soluţie salină/1 disc de zinc. La extremităţile coloanei era ataşat câte un fir metalic între care se producea un curent electric continuu de joasă intensitate.

CITIȚI ȘI...