Putin: Rusia constată o scădere a activităţii militare în estul Ucrainei

by Genko Genko

Rusia constată o scădere a activităţii militare în estul Ucrainei şi speră că Acordurile de la Minsk vor fi respectate de către părţile aflate în conflict, a afirmat, marţi seara, la Budapesta preşedintele rus Vladimir Putin, citat de Interfax.

„În ceea ce priveşte luptele (din estul Ucrainei), observăm, per ansamblu, o importantă, şi vreau să subliniez acest lucru, scădere a activităţii militare”, a declarat Vladimir Putin după întrevederea cu premierul ungar Viktor Orban.

De asemenea, el a spus că Rusia apreciază Acordurile de la Minsk, semnate la 12 februarie de către Grupul de contact, din care fac reprezentanţi ai Moscovei, Kievului, OSCE şi lideri separatişti proruşi din estul Ucrainei, declarându-se, totodată, „mai degrabă optimist” în privinţa respectării şi implementării lor.

„Apreciem foarte mult acordurile încheiate la Minsk. Este extrem de important ca partea ucraineană, autorităţile de la Kiev de fapt, să fie de acord cu implementarea unei reforme constituţionale profunde, care să satisfacă cererile cu privire la o oarecare independenţă, indiferent cum s-ar numi – descentralizare, autonomie, federalizare -, în anumite regiuni ale ţării”, a spus preşedintele rus.

„Cu cât mai repede vor fi puse în practică prevederile privind încetarea ostilităţilor şi retragerea tehnicii (militare), cu atât mai repede se vor crea condiţii reale pentru ca soluţionarea politică să intre într-o fază concretă”, a adăugat el.

Totodată, preşedintele rus consideră că Acordurile de la Minsk pot deveni un instrument juridic internaţional în urma adoptării unei rezoluţii în Consiliul de Securitate al ONU.

„Eu cred că un compromis există şi poate fi consacrat printr-o rezoluţie a Consiliului de securitate al ONU. Federaţia Rusă a venit cu această iniţiativă. Dacă acest lucru se va întâmpla, documentul de la Minsk va deveni un instrument juridic internaţional. Dacă nu, oricum este un instrument bun pentru a fi pus în aplicare”, a afirmat Putin.

„Sper că acordurile încheiate recent în Minsk vor fi respectate de ambele părţi”, a continuat el, declarându-se „mai degrabă optimist decât pesimist” în privinţa respectării şi implementării lor.

Vladimir Putin a avut o întrevedere de peste două ore, marţi seara, la Budapesta, cu Viktor Orban.

Aproximativ 2.000 de persoane au protestat luni seară, la Budapesta, faţă de vizita lui Vladimir Putin şi faţă de politicile Cabinetului Viktor Orban.

CITIȚI ȘI...