Ucraina a rămas fără coaliție de guvernare; Urmează alegeri anticipate

by Genko Genko

Coaliția de guvernare de la Kiev s-a dizolvat joi, a anunțat președintele Radei Supreme, Olexandr Turcinov, după ce două partide au anunțat că părăsesc coaliția „Calea Europeană”.

Formațiunile UDAR, condusă de către actualul primar al Kievului, fostul boxer Vitali Kliciko și Svoboda, în fruntea căreia se află Oleg Tiagnibok, au anunțat joi că părăsesc coaliția de guvernare „Calea Europeană”.

Totodată, alți 19 deputați neafiliați au declarat că părăsesc coaliția.

Conform Constituției ucrainene, dacă în 30 de zile nu va fi formată o nouă coaliție, atunci președintele țării va dizolva Parlamentul și va anunța alegeri parlamentare.

Actuala coaliție de guvernare s-a format la 27 februarie 2014, în urma protestelor de pe „Euromaidan”, care au culminat cu părăsirea Ucrainei de către fostul președinte Viktor Ianukovici. Atunci trei formațiuni politice, Batkivșina (condusă de actualul premier Arseni Iațeniuk), Udar și Svoboda au anunțat că formează o nouă coaliție de guvernare. Acestor 3 partide li s-au mai alăturat un grup de 75 de deputați neafiliați sau care au părăsit rândurile Partidului Regiunilor, al fostului președinte Ianukovici.

CITIȚI ȘI...