Turul I vs Turul II: Unde a crescut cel mai mult prezența

by Genko Genko

În turul 2 al alegerilor prezidențiale au ieșit la vot un milion 614 mii de cetățeni, o prezență mult mai ridicată față de primul tur, când votaseră un milion 440 de mii de alegători.

Așadar, 170 de mii de cetățeni în plus au votat în cel de-al doilea tur de scrutin, sau o creștere a prezenței cu peste patru puncte procentuale (53,45% vs 49,18%).

Această creștere s-a datorat, în mare parte, mobilizării mai mari în unele circumscripții, pentru că în altele au participat la vot un număr aproape similar cu primul tur.

În primul rând creșterea prezenței s-a datorat diasporei. Dacă în primul tur au votat peste hotare aproape 67 de mii de moldoveni, atunci în cel de-al doilea prezența a fost dublă, votând peste 138 de mii de oameni. Astfel, din cei 170 de mii de votanți în plus, 70 de mii au venit din diaspora.

O creștere spectaculoasă s-a înregistrat și Găgăuzia, acolo unde în turul II au votat peste 67 de mii de cetățeni, cu 15 mii mai mulți decât în primul tur.

Și în secțiile de votare deschise pentru locuitorii din stânga Nistrului participarea a crescut considerabil. Astfel, dacă în primul tur au votat aproximativ 7.000 de cetățeni din stânga Nistrului, atunci în turul II numărul acestora s-a ridicat la aproximativ 19 mii.

Astfel, mai bine de jumătate din cetățenii care au votat în plus în turul 2 provin din diaspora, Găgăuzia și Transnistria. În rest, creșterea a fost una aproximativ uniformă în toată țara, cu excepția unor raioane din sud, unde prezența s-a majorat nesemnificativ.

CITIȚI ȘI...